The Next Web Amsterdam

Givande Amsterdambesök för startups från Umeå

Inspirerande visionärer, teambyggande och artificiell intelligens var alla ingredienser i den stora techgrytan The Next Web i Amsterdam.

The Next Web i Amsterdam i slutet av maj har vuxit till en av Europas allra viktigaste teknikkonferenser. Hit kommer 15 000 deltagare och 3 500 företag från hela världen. Uminova Innovation tog med sig två av deltagarna i vårens startupprogram för att inspireras i sina startupresor.

Precis som de allra flesta techkonferenser för tillfället handlade mycket om artificiell intelligens. Men det fanns även mycket annat att grotta ner sig i.

Des Traynor, Chief Science Officier på Intercom, en kundtjänstplattform, pratade bland annat om sina erfarenheter av både starten av Intercom men också hur han har hjälpt över 150 startups att få luft under sina vingar.

Han betonade vikten av att startups tar sig an stora problem som många känner igen sig i. Även om konkurrensen på den stora marknaden troligtvis är mycket tuffare så krävs det oerhört mycket mer för att få lösningar på små problem att lyfta.

Svårt att bygga team

En annan av de över 150 föreläsningarna handlade om svårigheten att bygga fungerande team. Enligt forskaren Eva De Mol, misslyckas 60 procent av alla startups på grund av just sitt team.

Hon hade tre konkreta tips:

  • Gå inte bara på smarthet eller utbildningsnivå när du väljer team-medlemmar. Enligt forskning så presterar inte smarta team bättre.
  • Våga lyfta konflikter. Konflikter är nödvändiga, så länge de är uppgifts-relaterade.
  • Ett framgångsrikt team är inte rädda att misslyckas. En rädsla för att misslyckas står i vägen för kreativitet och innovation.
Nöjda besökare

Johan Ekenstedt från Arboreal – en mobil AR-lösning för effektivare trädmätning – var en av besökarna från Umeå.

– Det har varit otroligt givande att träffa inspirerande visionärer, konstiga startups och knivskarpa analytiker. Jag kommer att ha nytta av att ha sett startups i så många olika faser och se de utmaningar och möjligheter de har, säger Johan Ekenstedt.

Joakim Blomqvist som ligger bakom Ther-Appy, var den andra deltagaren från Uminova Innovations Startupprogram.

– Höjdpunkten för mig var när fem stycken startups inom social innovation tävlade om 1 miljon euro. Det var verkligen inspirerande att höra både deras passion och lösningar kring svåra samhällsproblem, säger Joakim Blomqvist vars ide är ett digitalt självhjälpsprogram som hjälper människor att uppleva ett ökat välmående.

Från Uminova Innovation deltog bland annat affärsutvecklaren Hillevi Lindelöf.

– The Next Web är perfekt som trendspaning på den senaste teknologin som nu finns. Man får en aning om allt häftigt, och samtidigt läskigt, som väntar runt hörnet. Framtidens techlösningar kommer påverka vad vi gör och på vilket sätt, vilket samtidigt skapar stora möjligheter för startups, säger Hillevi Lindelöf.

Sök Startupprogrammet hösten 2018

Nu öppnar vi upp för ansökningar till Startupprogrammet hösten 2018! Har du en innovativ affärsidé som du vill ha hjälp att utveckla – tveka inte, sök. Den ansökan kan bli startskottet på din oraka entreprenörsresa.