Al Gore invigningstalade på startupkonferensen SLUSH i Helsingfors

Globala problem i fokus på SLUSH

Hur kan entreprenörer lösa universums största problem med hjälp av teknologi? Det försöker arrangörerna av startupkonferensen SLUSH besvara.

När startupvärldens hetaste event SLUSH slår upp dörrarna för 10:e året är det över 2 600 startups och 20 000 personer från 130 nationer som samlas. I ett fullpackat mässcenter utanför Helsingfors är SLUSH två dagar av nätverkande, investeringsmöten och trendspaning i megaformat. Årets konferens har det övergripande temat hur entreprenörer kan lösa universums största problem med hjälp av teknologi.

SLUSH inleds med en suggestiv öppningsshow och ett välkomnande från Finlands president Sauli Niinistö innan de världskända klimataktivisten, tillika USA:s tidigare vicepresident, Al Gore intar den stora scenen.

Hållbar revolution

Al Gores ser positivt på framtiden, trots den akuta globala klimatkrisen. Han hävdar att vi står på randen till en helt ny revolution, den hållbara revolutionen. Billigare och bättre teknologi, den kraftiga framväxten av hållbara energilösningar, batteridrivna bilar etc tillsammans med en vilja att agera mer hållbart är byggstenarna som gör det möjligt. Han ser den som en revolution i samma magnitud som den industriella, men dagens digitaliserade värld gör att hastigheten är mångdubbelt större.

Al poängterade att det är entreprenörer och investerare som har nyckeln till att den hållbara revolutionen ska lyckas. Affärsideér som är både lönsamma och hållbara är de som kommer premieras i framtiden. Uppmaningen till de 20 000 besökarna var tydlig, tänk i en större kontext. Hur kan vi göra världen bättre med vår affärsidé?

Flera investerare var inne på samma linje som Al Gore. Många av dagens riskkapitalister fokuserar på att hitta företag som på riktigt bryr sig om att lösa de stora problemen i världen. Och detta på strikt affärsmässig grund, då dessa företag ofta är de lönsammaste och framgångsrikaste. Men att hitta dessa guldkorn är inte det enklaste, vilket bland annat poängterades av Erik Engellau-Nilsson, vd på Norrsken Foundation.

Fermenterade mjölkprodukter

Ett annat tema var matfrågan. Prognoserna säger att vi år 2050 kommer vara 9 miljarder människor på jorden och hur vi ska få maten att räcka till är oklart. Svaret finns såklart inte, men Ryan Pandya från Perfect Day berättar om hur de håller på att utveckla mjölkprodukter som kommer vara bättre än dagens animaliska. Då de är helt veganska blir det biologiska avtrycket försumbart. Ben Pugh från Farmdrop berättar om deras lösning med leverans av mat direkt från jordbruket hem till människor med elbilar, vilket minskar både det biologiska avtrycket och matsvinnet. En lösning som förövrigt påminner mycket om Min Farm, som har rötterna i Umeå och som InfoTech Umeå tidigare har rapporterat om.

Själva hjärtat i SLUSH är dock inte det fullmatade scenprogrammet. Det ligger snarare i alla de möten och sidoevent som pågår under de två dagarna. Varje dag så anordnas det 10 000 organiserade möten mellan investerare och startups. Men de spontana möterna är mångdubbelt fler och hur många affärer som faktiskt skapas på det stora mässgolvet är det nog ingen som vet.