Jonas Sjöberg, Photon Sports, Peter Bergström, NextStep, Mudassar Anwaar, Organic Socks, Eva Mårell-Olsson, NextStep, och moderator Maria Olofsson, Uminova Inovation, fanns med på Stora Styrelsedagen i Umeå.
Jonas Sjöberg, Photon Sports, Peter Bergström, NextStep, Mudassar Anwaar, Organic Socks, Eva Mårell-Olsson, NextStep, och moderator Maria Olofsson, Uminova Inovation, fanns med på Stora Styrelsedagen i Umeå.

Glöm inte omvärldsbevakningen

Omvärldsbevakning är viktigt för företag och startups, var en av lärdomarna från Stora styrelsedagen i Umeå som samlade omkring 200 deltagare.

Fokus för Stora Styrelsedagen låg på en föränderlig värld och på behovet av konstant omvärldsbevakning när närmare 200 personer från styrelser och företagsledningar samlades till Nolia i Umeå.

Att ha koll på sin omvärld och lära sig se trender och tendenser är något som är högst aktuellt även för startup-företag, menar Maria Olofsson, moderator för dagen och projektledare vid Uminova Innovation.

– Omvärldsbevakningen är viktig för företag och startups. Man behöver ha människor i sitt team och i sin styrelse som har förmågan att förstå vad som händer i omvärlden, konstaterar hon i en paus mellan föreläsningarna som fyller dagen.

Med en kopp kaffe i handen har hon stannat till för att prata med några av de startup-företag som är på plats under dagen tillsammans med styrelseledamöter och företagsledningar från ett stort antal bolag.

Ut ur kammaren

– Omvärldsbevakning handlar om att inte sitta och jobba på kammaren. Man behöver ligga i framkant och hålla koll på trenderna och våga ta steget att bryta ny mark, säger Maria Olofsson.

Att hitta en styrelse som är aktiv och engagerad med deltagare från olika branscher är en viktig del av detta, menar hon.

En omvärldsanalys

Bland de startup-företag som deltar under styrelsedagen finns NextStep, grundat av Eva Mårell Olsson och Peter Bergström. Ifjol deltog de i Uminova Innovations startup-program, de nominerades som Årets avknoppningsföretag till Umeågalan 2017 och har nu antagits som ett bolag i inkubatorn.

Läs mer om: Uminova Innovations startup-program.

– Bara att vara här på styrelsedagen är som en omvärldsanalys för oss som är ett nystartat bolag. Här kan vi få inspiration och se hur andra gör, säger Eva Mårell Olsson.

– Just nu är det bara vi två i styrelsen och därför är det intressant att få veta mer om hur man ska organisera en styrelse och vilka kompetenser som behövs, säger Peter Bergström.

Skuggstyrelse ger extra stöd

– Har ni tänkt på att ni också kan skaffa en skuggstyrelse, undrar Maria Olofsson.

– Ja, jag har tänkt att vi kan få tag på andra som håller på med nästan samma sak, fast på ett annat sätt, säger Peter Bergström.

– Det skulle också vara värdefullt att få in en person som varit med om att växa internationellt, fortsätter han.

Maria Olofsson betonar att en skuggstyrelse kan komma in tidigt för att följa med på vägen och ge råd. De har inget juridiskt ansvar så det kan vara lättare att få med personer där som man kan testa på.

– Det är i alla fall mycket inspiration och mycket input här, vi är som svampar och suger i oss, skrattar Eva Mårell Olsson.


Stora styrelsedagen 2018 på Nolia i Umeå lockade både större företag och nya startups.

Inspiration av föreläsare

Andra startup-företag som deltog under styrelsedagen var Photon Sports och Organic Socks. Tillsammans med övriga deltagare fick de lyssna till bland annat Pär Lager som talade om hur omvärldsbevakning är nödvändig i takt med näringslivets förändring, internationalisering och ökad konkurrens. Bland föreläsarna fanns även Annakarin Nyberg och Clara Lidström som visade hur digitala influencers blivit nya makthavare på internet och därmed i samhället.

Lesley Pennington berättade om att vara ”born global” medan Magnus Helgesson talade om att eliminera organisatorisk ohälsa.

Stora Styrelsedagen i Umeå arrangeras av Styrelseakademin Norr.


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 6 februari, 2018Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

6 februari, 2018