Johan Nylén, Nexus, berättar om hur ansiktsigenkänning vid mobilen är på väg att bli ett nyss sätt att identifiera användare.
Johan Nylén, Nexus, berättar om hur ansiktsigenkänning vid mobilen är på väg att bli ett nyss sätt att identifiera användare.

Glöm lösenordet – logga in med ditt ansikte

Logga in med ansiktet. Det är nästa steg för att identifiera användare. Företaget Nexus visar nya funktionen i Iphone X.

Inloggning med ansiktsigenkänning var en av de mer omdiskuterade funktionerna när Apple nyligen lanserade sin telefon Iphone X. Nexus är ett av företagen som omedelbart började undersöka tekniken.

Enligt Nexus själva är de den första leverantören av appar för autentisering som visar upp inloggning med Iphone X Face ID till digitala resurser på datorer.

– Våra utvecklare fick tag på en telefon första dagen och satt sedan över helgen för att utveckla tekniken, berättar Johan Nylén på Nexus i Umeå.

– Eftersom vi på Nexus länge använt oss av fingeravtryck för autentisering och signering med vår mobilapp, Personal Mobile, så var det naturligt för oss att snabbt ta oss an den nya tekniken med ansiktsigenkänning, fortsätter Johan Nylén.

– Vi ser att användare inte gillar lösenord. Det finns idag massor av alternativ som är både säkrare och mer användarvänliga, fortsätter han.

Johan Nylén berättar att Nexus under november och december åker runt med en roadshow i landet för att presentera företagets koncept och lösning för tillförlitliga elektroniska underskrifter.

– Just elektroniska underskrifter tror vi kommer vara en viktig del av organisationers digitaliseringsresa, säger Johan Nylén.

Till Umeå kommer Nexus roadshow onsdag 22 november och då kommer fokus att ligga på hur digitala identiteter och tillförlitliga elektroniska underskrifter kan bidra till att digitalisera organisationer.

Nedan visas Nexus nysläppta video där de visar hur det går till att logga in på Microsofts Office 365 med ansiktsigenkänning i autentiseringsappen på en Iphone X.