Umeå Årets superkommun
Umeå utses till Årets superkommun. En av styrkorna bakom Umeås till är Umeå universitet, enligt juryn i tävlingen. Här finns inte minst starka unga startup-företag som knoppas av från forskning. Spacetime Smart video och Limes Audio är tre exempel på sådana företag. (Bildkollaget från ett annat tillfälle)

Grattis Umeå! Årets superkommun i Sverige

Umeå är en av Sveriges superkommuner. Det står klart sedan Umeå igår blev en av vinnarna i tävlingen Årets Superkommuner.

Umeå blev vinnare i kategorin Årets täta kommun när tävlingen Årets Superkommun avgjordes igår på Berns i Stockholm. Arrangör av tävlingen är Dagens samhälle som på detta sätt vill uppmärksamma kommuner som växer snabbt och starkt.

Granskningen bygger på ett antal områden: Hur ser den kommunala ekonomin ut? Vilka resultat uppnås i skolan? Hur många personer väljer att flytta till kommunen från övriga landet? Hur står det till med kultursatsningar?

Dagens samhälle pekar också på Umeås starka ökning av befolkningen förra året, med 2 115 personer. Prognosen inför 2017 på en ökning med 2 300 gör sitt till för att säkra Umeås vinnarplats. Umeå universitet rankas som den enskilt starkaste faktorn för tillväxten.

Att Umeå dessutom växer allt mer som digital stad med en stark startup-miljö gör inte saken sämre.

Läs mer om Umeå i Årets superkommun-tävling.


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 11 maj, 2017Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

11 maj, 2017