Cinnober
Linus Engman, Niclas Lockner, Mikael Wikner och Jonas Engman på Cinnobers kontor i Umeå gillade upplägget med ett 24-timmars hackathon.

Hackathon utvecklar affärerna för Cinnober

24-timmars hackathon har blivit uppskattat hos många företag som ett sätt att utveckla både anställda och affärerna. I veckan prövade Cinnober metoden.

– Vi har aldrig gjort det här förut. Det är ett intressant format, som prövats av många över hela världen, säger Alexander Sehlin, ansvarig för genomförandet av
Cinnobers
interna hackathon på kontoret i Umeå.

Samtidigt som anställda i Umeå gick in i uppgiften så bildade också anställda på kontoret i Stockholm sina lag, vilket gav lite extra spänning med tävlingsmoment inte bara mellan lagen utan också mellan kontoren.

– Vi är ungefär 60 anställda här i Umeå och vi hade 23 av 60 som ställde upp. Många fler ville nog vara med men det här spänner ju över arbetstid och vissa kunde inte vara med för de måste jobba, säger Alexander Sehlin med ett skratt.

Cinnober
Juryn hos Cinnober i Umeå har telefonsammanträde med juryn på Stockholmskontoret. En del av hackathonet var tävlingsbaserad och de två jurygrupperna behövde synka sig. Från vänster Mats Wikström, Klara Kröger Nygren, Alexander Sehlin och Peter Krook. 

ShipIt Day som metod

Metoden som Cinnober valt för sitt hackathon kallas
ShipIt Day. Det är utvecklat av Atlassian, ett mjukvaruföretag i Australien, som regelbundet varje kvartal sätter av ett dygn för att de anställda ska få möjlighet att spänna bågen kring något problem. Till stora delar liknar Atlassians metod andra hackathon, själva grundtanken är att just avsätta ett dygn för fri utveckling.

Alexander Sehlin berättar att han är imponerad över bredden bland de olika bidragen. Vissa har med teknik att göra, andra med kontoret och arbetsmiljön. Några har tagit chansen att förbättra verktygen företaget använder sig av eller att fixa den där buggen som ligger och skaver. På olika sätt kan detta bli till en förbättring också av företagets verksamhet och affärer.

Byggde simulerat tradingssystem

I ett av teamen på Cinnober i Umeå ingick platschef Jonas Engman tillsammans med Mikael Wikner, Linus Engman och Niclas Lockner, alla tre någorlunda nyanställda. De såg en chans att bygga ett simulerat tradingssystem för aktiebörser genom att utgå från de examensarbeten som Mikael Wikner och Linus Engman nyligen gjort via Datavetenskap på Umeå universitet i samarbete med Cinnober.

– Vi har aldrig kunnat visa upp våra system på mässor och liknande arrangemang. Men nu kan vi simulera ett realistiskt beteende och visa hur trading fungerar, förklarar Jonas Engman samtidigt som han visar upp teamets resultat.

Det bygger på så kallade agenter eller robotar som handlar aktier på en börs utifrån simulerade marknadsdata. En av fördelarna med systemet är att det så starkt liknar vanlig tradinghandel med en riktig orderbok där ordrar läggs in. En annan fördel är det användarvänliga gränssnittet i en modern webbklient som gör det enkelt att följa handeln, också för den som inte följt aktiehandel på nära håll tidigare.

Visa på mässor

– Vi kan nu visa vad som händer om någon är aggressiv i sina köp och trissar upp priset. På en mässa skulle vi också kunna göra en tävling där deltagare får handla mot varandra, berättar Jonas Engman, som tillsammans med de övriga i laget är klart nöjd över vad de åstadkommit.

Om det blir en färdig produkt återstår att se, kanske kan systemet så småningom användas på mässor och i samband med rekryteringar eftersom det så direkt visar på finanshandel och det område som Cinnober verkar inom.

 

Text och foto: Mikael Hansson