Spacetime
Glada vinnare av Venture Cup Nord var Spacetime med de tre delägarna Gunnar Granberg, Ingrid Westman och Anders Broberg.

Hållbart resande med Spacetime vinnare i Venture Cup

När första deltävlingen i Venture Cup Nord avgjordes återfanns bland vinnarna flera företag med stark it-profil. Ett var Umeåföretaget Spacetime med en tjänst för hållbart resande.

— Det här är verkligen roligt! Det ger en sporre och energi att jobba vidare, utbrister en mycket glad entreprenör Ingrid Westman, som tillsammans med Gunnar Granberg och Anders Broberg startat Spacetime och nu utsetts som en av vinnarna i första regionfinalen av
Venture Cup Nord.

—Det här visar att det inte bara är vi som tror på vår idé. Dom tror ju också på idén, jublar Anders Broberg, mycket glad över att juryn fattat tycke för deras affärsmodell och vision om hållbart resande.

Interaktiv reseplanerare

Spacetime har utvecklat en resetjänst som hjälper den enskilde att planera och genomföra sina resor på ett hållbart sätt ur ett ekonomisk, miljömässigt och socialt perspektiv. Reseplaneraren är samtidigt kopplad till en kalender med funktioner som gör det lättare att hitta kollektiva alternativ, att samåka eller komma igång med videokonferenser.

Den affärsmodell och den analys av marknaden som det nystartade företaget tagit fram föll juryn för Venture Cup Nord i smaken och därmed blev Spacetime ett av de tio företag som får gå vidare till nästa omgång av tävlingen som avgörs under våren 2011. Spacetime har sedan tidigare också stöd med bland annat affärscoachning från
Uminova Innovation.

Man har också en hel del tidigare erfarenhet av företagande från såväl IT-bolag som tjänster för hållbar utveckling. Dessutom har man en nära koppling till forskning eftersom Anders Broberg är interaktionsforskare vid datavetenskap, Umeå universitet.

Stöttar goda affärsidéer

Venture Cup är en organisation som genom en tävling om bästa affärsplan vill stötta personer som har goda affärsidéer och en vilja att utveckla dem i ett företag. Genom att delta i tävlingen, som genomförs i olika regioner för att avslutas i en riksfinal i juni 2011, ger man deltagarna feedback, handledning, inspiration och inte minst möjlighet att bygga upp ett värdefullt nätverk med andra företagare.

Venture Cup
Oliver Dogo och Angelica Westrin från arrangerande Venture Cup Nord var mycket nöjda över den första regionfinalen i tävlingen om bästa affärsmodell.

— En sådan här kväll kan ge mer energi till deltagarna för att jobba vidare. Här kan de få känna på en härlig atmosfär och bilda nya nätverk, förklarar Oliver Dogo, regionansvarig för Venture Cup Nord.

— De flesta av deltagarna har knappt startat sina företag ännu så det är viktigt att de får stå i centrum här, säger Angelica Westrin, från Venture Cup, som var konferencier under kvällen.

De tio företag som utsågs till vinnare vid denna regionfinal var Spacetime, Cellarmering, OnTop, Svensk Gravskötsel, Sylvestris, SenzeBox Food, Surface MD, Vision Sensor, AnyMo och Taxijakt. Venture Cup stöds av högskolor och universitet, näringsliv och offentlig sektor.

Text och foto: Mikael Hansson