Helena Andersson, Ingrid Westman och Hans Emami
Ingrid Westman och Hans Emami från Spacetime väcker frågan om hållbart resande under ett seminarium på Almedalen. Till höger Helena Andersson, eco-strateg på Region Gotland, som deltog under seminariet.

Hållbart resande spar miljö

Hållbarhet och digitalt präglar mycket av det som sker i Almedalen i år. Umeåföretaget Spacetime bidrar med ett seminarium om hållbart resande grundat i digital teknik.

Framdukat på bordet finns egenhändigt bakade SpaceBars med valnötter, tranbär, kokosflingor, russin, havregryn, mandel, fikon, lime och choklad. Och vid mikrofonen Hans Emami och Ingrid Westman från Umeåföretaget
Spacetime
som leder ett seminarium på Almedalen om hållbart resande.

– De två hetaste orden här i Almedalen har varit hållbarhet och digitalt. Jag tror det var upp mot 400 seminarier om hållbarhet, konstaterar Hans Emami från Spacetime.

– Ja, ifjol hittade jag inte så mycket, men det har varit mycket mer i år, instämmer Ingrid Westman.

Båda två jobbar de för Spacetime som tagit fram en reseplanerare som kan hjälpa organisationer och företag att bättre utnyttja sina bilar och organisera medarbetarnas resor.

Nytt begrepp

– Hållbart resande finns inte på Wikipedia, det är så pass nytt, även om många pratar om det, säger Hens Emami.

Spacetime vill i år bidra till diskussionerna under Almedalen om ett mer miljövänligt resande genom att bjuda in till seminariet Hållbart resande. Kan vi utnyttja digital teknik för att resa mer hållbart?

– Det är en komplex fråga som påverkar en mängd områden från miljö till ekonomi och människors vardagsliv, säger Hans Emami.

SpaceTimes reseplanerare används idag av både landsting och kommuner runt om landet för att effektivisera sina resor, berättar han under seminariet.

– I Storumans kommun har en av sex bilar kunnat tas bort som en besparing. Förutom den sociala aspekten att folk samåker mer med varandra, det är också en förtjänst, säger Hans Emami.

Text och foto: Mikael Hansson