Joakim Blomqvist vann Venture Cups regionfinal i norra Sverige med Ther-Appy, en lösning mot psykisk ohälsa.
Joakim Blomqvist i samband med vinsten i Venture Cups regionfinal.

Han vill göra det enklare att må bra

Joakim Blomqvist ville bli fotbollsproffs, men ett cancerbesked vände allt upp och ner. Idag brinner han för att hjälpa fler att må bättre.

Startup Coffee är Uminova Innovations och Venture Cups frukostevent riktade till unga personer med pepp och nyfikenhet på innovationer och entreprenörskap. Den 9 oktober gästades man av Joakim Blomqvist, In-sight Education, som berättade om hur en entreprenörsresa kan starta på de mest oväntade sätt.

Joakim var 19 år och hade en lovande fotbollskarriär framför sig där proffslivet var målet. Men en stor tumör i bröstkorgen ställde allt på ända. Som tur var blev han frisk och tumören försvann efter ungefär två år. Men Joakim började tänka på hur viktigt det var att må bra och hur hans egna tankar påverkade hans mående. Efter 10 år hade han kommit till någon slags insikt efter att ha utbildat sig till Leg psykolog samt yoga & meditationslärare

Men för Joakim räckte det inte med att förstå själv hur det funkar. Han vill ju även få alla andra att förstå.

– För att hjälpa människor att komma igång med ett positivt förändringsarbete är det viktigt att först hjälpa dem öka sin självinsikt, berättade Joakim.

Med inspiration från Hans Rosling har Joakim nu genom sin startup In-Sight Education, som är antagna till Uminova Innovations inkubator, tagit fram en världsunik animerad förklaringsmodell som ska hjälpa människor att komma till viktiga insikter, Dessa insikter ska sedan hjälpa människor att starta ett positivt förändringsarbete. Idéen är prisad, både vid Venture Cups regionfinal våren 2018 som vinnare av Demo Day, avslutningen av Uminova Innovations Startupprogram.

Komplexa tankar

Joakim lät deltagarna vid Startup Coffee förstå mer kring hur vi egentligen fungerar på insidan.

– Vårt psyke är, enkelt förklarat, indelat i två olika huvudområden. Det vi tänker och det vi uppfattar. Det som till stor del styr både vår uppfattning och hur vi tänker är våra känslor, förklarar Joakim.

Han utvecklar resenomanget.

– Våra känslor styrs i mångt och mycket av våra tidigare erfarenheter och vad som finns inlärt i oss. Även om vi logiskt kan förstå att ställa sig på en scen inför 500 personer inte är farligt, så kan vi faktiskt tro att det är det. Jag kallar detta för inlärda sanningar. Dessa har i sin tur formats av väldigt många externa faktorer som samhället runt omkring oss, vår familj, kultur, religon och så vidare.

– Grunden till psykisk ohälsa är att man tror på inlärda sanningar som gör att man bland annat dömer sig själv. Jag duger inte som jag är, trots att alla runt omkring tycker att jag gör det, förklarar Joakim.

Ett första steg är att man blir medveten om sina inlärda sanningar och tänka till om det är rimligt att tänka så. Men det är såklart inte det enklaste.

– Vi alla vet ju att det är enkelt att ifrågasätta andras inlärda sanningar, men våra egna är ju faktiskt på riktigt, säger Joakim och publiken ger ett skratt som ett bifall.

Under utveckling

In-sight Educations plattform är under utveckling och en digital självhjälpsfilm är på väg upp på deras hemsida. Nästa steg är utvecklandet av ett utbildningspaket. Slutmålet är ett digitalt självhjälpsprogram.

Själva entreprenörsresan har även den en plats i Joakims förklaringsmodell.

– Det finns egentligen två stycken jag, ett inlärt själv och ett autentiskt själv. Självklart vill man vara i den autentiska bubblan hela tiden och emellanåt är man där. Men väldigt ofta åker man ner i källaren och låter det inlärda ta över. Man måste ständigt jobba med sig själv, även jag, sa Joakim insiktsfullt.