Turborilla
Peter Sundqvist och Tobias Andersson har utvecklat Turborilla till en säker vinnare.

Här är vardagens smarta prylar

Smarta klockor, självkörande bilar och kylskåp som håller koll på vad du har i kylen är några av inslagen på världens största konsumtelektronikmässa CES 2016. Umeåborna Peter Bäckström, affärscoach från Uminova Innovation och Sandra Finér, vd för Limes Audio, fanns på plats för att snappa upp det nyaste.

En tekniktrend som är tydliga på världens största konsumtelektronikmässa CES 2016 i Las Vegas är att utvecklingen av smarta klockor verkligen har exploderat, med en enorm variation av designer och stilar. Självkörande bilar är också något som får stort utrymme på mässan bland de stora fordonstillverkarna och deras underleverantörer.

Biltillverkarna börjar också tänka mer på transportlösningar i form av tjänster, vilket innebär bildelningsprogram kombinerat med elcyklar som ett exempel. Smarta hem med allt vad det innebär är också stort, ett exempel är kylskåp som håller koll på vad du har i kylen, något som nu är närmare en marknadslansering än det någonsin varit tidigare.

Virtual reality

– Virtual reality i alla dess former är också något som kommer stort. Vi ser det redan på konsumentmarknaden i dag, men med tanke på det enorma utbud som presenteras här på CES är det nog bara början, säger Peter Bäckström, affärscoach från Uminova Innovation, som var på plats.

– Intel erbjuder företag ett SDK-kit för att bygga vidare på den VR-plattform de tillhandahåller, vilket skapar möjlighet för startups och mindre tech-bolag att haka på trender och skapa nya tjänster med virtual reality som bas, säger Peter Bäckström.

Knyter kontakter

Även Sandra Finér, vd på Umeåföretaget Limes Audio, var med under CES-mässan.

– CES är ju en enorm mässa med allt mellan himmel och jord när det gäller till teknikprylar, med tillverkare från jordens alla hörn representerade. Det viktiga för oss är att ha stora öron och lyssna efter inom vilka områden röstkommunikation och röststyrning verkar bli stort härnäst, säger Sandra Finér.

– I samtliga sådana applikationer finns det ett behov för vår TrueVoice-teknik, som tvättar bort brus och andra störningar för att få fram så rent röstljud som möjligt. Givetvis knyter vi även på mässgolvet viktiga kontakter med företag som utvecklar denna typ av produkter och därmed kan bli framtida kunder.

– Dessutom kommer många av våra befintliga kunder hit till CES, så en väldigt stor del av tiden spenderar vi med dem i olika mötesrum, fortsätter Sandra Finér.