Personalkollen får pris.
Niclas Lundell, vd för Personalkollen, tar emot pris av landshövding Margareta Andersson och Niklas Jonsson, vd för Almi Nord.

Här är bolagen som växer snabbast i Västerbotten

Snabbast växande företaget i Västerbotten är bemanningsföretaget Clockwork. Spelföretaget Coldwood och tjänsteföretaget Personalkollen finns också med i Tillväxtligan.

Almi Företagspartner Nord sammanställer varje år en lista över de företag i Västerbotten som har störst tillväxt. Topp tio kvalificerar in sig på Tillväxtligan och fick vid en ceremoni på Länsresidenset ta emot pris av landshövding Margareta Andersson och Niklas Jonsson, vd för Almi Nord.

Det företag som haft den största omsättningsökningen i länet är bemanningsföretaget Clockwork. Företaget toppar Tillväxtligan 2016 med en omsättningsökning på hela 679 procent.

Roligt att uppmärksammas

Med på listan finns även Personalkollen som utvecklat ett system för personalhantering och tidrapportering, bland annat för restauranger.

Niclas Lundell, vd och grundare, har koll på siffrorna och vet exakt hur företaget växer, men han blev ändå överraskad när Almi ringde för att berätta om priset.

– Det var oväntat för vi är ju så mycket inne i jobbet. Men det är roligt att uppmärksammas, det blir en extra kick, säger Niclas Lundell.

Personalkollen räknar med att omsätta 11,5 miljoner kronor under 2016 med en vinstmarginal på 13, 14 procent, enligt Niclas Lundell.

– Vi har växt med närmare 148 procent från 2014 till 2015. Och från 2015 till 2016 kommer det att bli omkring 108 procent.

– Men nästa år blir det mindre, kanske 50 procent tillväxt. Vi behöver se över organisationen, vi kan säkert sälja mer, men vi vill också se en stabil organisation. Växer vi för fort kan det bli risk för att vi måste tumma på kvaliteten inom kundsupport och produktutveckling, förklarar Niclas Lundell.

Jakob Marklund

Jakob Marklund, Coldwood, visar upp lilla garnfiguren Yarny som med spelet Unravel bidrar till Coldwoods snabba tillväxt.

Spelföretag på listan

Ett annat av Västerbottens snabbast växande företag är spelföretaget Coldwood som under det senaste året gjort stor succé med sitt spel Unravel. Den internationella uppmärksamheten har varit enorm och många har fallit handlöst för den lilla söta garnfiguren Yarny som är spelets huvudkaraktär.

Jakob Marklund, medgrundare och teknikchef på Coldwood tog emot diplom och pris.

– Det som är kul med Unravel är att det utspelar sig i de västerbottniska skogarna, fjällen och kusterna. Vi har inspirerats av det lokala och det har blivit succé. Det strömmar in mejl där folk skriver ”vilka fantastiska landskap”, fast vi tycker, tja, det är ju bara vår bakgård, säger Jakob Marklund med ett leende.

Ökad omsättning

Uppmärksamheten bidrar också till en ökad omsättning.

– Unravel har sålt i 700 000 exemplar och under de här åren har vi sålt ungefär 2,5 miljoner spel, berättar Jakob Marklund.

– Det är en utmaning att växa i snabb takt. Det ställer bland annat stora krav på ledning, organisation och ekonomi. De här bolagen är därför väl värda både uppmärksamhet och eloge, säger Niklas Jonsson, vd för Almi Företagspartner Nord.

Fakta om Tillväxtligan
För att vara kandidat till att hamna på Tillväxtligan gäller följande kriterier:

  • 5-249 anställda
  • 5-500 Mkr i omsättning
  • rörelseresultat över 100 000 kr
  • sunda finanser
  • tillväxten ska i allt väsentligt ha skett organiskt

Nedan presenteras 10-i-topp listan för Västerbottens län. Listan visar företagsnamn, ort och omsättningsökning i procent det senaste verksamhetsåret.

Almis Tillväxtliga med de mest snabbväxande företagen i Västerbottens län

1 Clockwork Umeå, Umeå,
2 Konsultia, Umeå
3 Moggliden, Umeå
4 Personalkollen, Umeå
5 Coldwood Interactive, Umeå
6 Dräneringsspecialisten Segershop, Vännäs
7 Fsg Sverige, Skellefteå
8 Byggmix i Norr, Skellefteå
9 Deius Personlig Assistans, Umeå
10 Tegs Entreprenad, Umeå