Föreläsaren Sofie Lindblom var med och inspirerade ett 40-tal studenter i Umeå för att ge dem möjlighet att vässa sina idéer till nya produkter och tjänster.
Föreläsaren Sofie Lindblom var med och inspirerade ett 40-tal studenter i Umeå för att ge dem möjlighet att vässa sina idéer till nya produkter och tjänster.

Här föds morgondagens entreprenörer

”Många här kommer att bli entreprenörer”. Marlene Johansson, vd för Uminova Expression, är lyrisk över det driv som 40 studenter visar när satsningen eXpress Your Ideas startar.

I veckan har det varit kick off för satsningen eXpress Your Ideas där 40 studenter från olika utbildningar får möjlighet att utveckla sina idéer till nya produkter eller tjänster.

Denna termin är temat klimatutmaningar, som studenterna ska presentera sin idéer kring. Strax före jul koras en vinnare som får 10 000 kronor och en plats i inkubatorn Uminova Expression.

eXpress Your Ideas har funnits ändå sedan 2002 på Handelshögskolan i Umeå. Idag ges satsningen på Sliperiet vid Konstnärligt campus som ett samarbete mellan inkubatorn Uminova Expression och Handelshögskolan.

– Här kopplar vi ihop studenter med olika kompetenser. De kommer till exempel från Designhögskolan och Handelshögskolan, berättar Marlene Johansson.

– Jag förväntar mig att vi på det här sättet ska hitta drivna studenter som bär på egna idéer som de vill ta vidare till oss eller andra inkubatorer som Uminova Innovation eller UBI, fortsätter hon.

Blivande entreprenörer

– Många av de som är med här kommer att bli entreprenörer. De som söker sig till en sådan här satsning går också på Startup Coffee, de är med i Venture Cup och kommer in i innovationssystemet med sina idéer.

– Det finns ett sug efter det här, helt klart, säger Marlene Johansson.

Studenterna fick under denna första samling vara med om en föreläsning och inspirationsövning med Sofie Lindblom, medgrundare av Innovation 360, en byrå som hjälper organisationer och företag att vässa sin innovation.

Varje vecka ända fram till jul kommer studenterna att träffas med olika program och föreläsningar för att få möjlighet att finslipa de idéer de har till nya produkter och tjänster.

Till våren startar en ny omgång av eXpress Your Ideas.