Cinnober Makeathon
Marlene Johansson, Martin Blaszczyk, båda Sliperiet, samt Alexander Sehlin och Veronica Augustsson, Cinnober, är imponerade över vad studenterna åstadkommit inom loppet av två veckor.

Här går datasystemen att ta på

Komplexa datasystem brukar visas i appar eller på en skärm. Men går det att göra fysiskt? Under Cinnobers makeathon har studenter tagit fram prylar för att visa finansiella system och andra komplexa system på helt nya sätt.

Armband som ändrar färg och vibrerar. En kub på skrivbordet med rörliga staplar. En digital stadskarta och ljusarmar som lyser och ändrar färg utifrån hur servrar mår. När studenter från Designhögskolan och Umeå universitet under två veckor får fria händer av
Cinnober
att skapa fysiska ting som kan visa komplexa datasystem sätter fantasin inga gränser.

It-företaget Cinnober, med kontor i Stockholm och Umeå, har nått stora internationella framgångar med system för finansiell handel och aktiebörser. Främst har det rört sig om utveckling av mjukvaruprogram men med det makeathon som företaget under två veckor arrangerat tillsammans med Sliperiet och Uminova Expression vill Cinnober utforska om systemen för finansiell tech går att kombinera med hårdvara och därmed sättas in i olika prylar i vardagslivet.

Imponerad jury

Som avslutning på de två veckorna fick studenterna under måndagen inför en granskande jurys ögon presentera sina arbeten. Imponerande, tyckte jurymedlemmarna, som menade att studenterna verkligen vågat tänka nytt.

– Det finns inga gränser här. I det vanliga är vi så invanda med hur allt ska vara. Men här finns verkligen nya idéer, säger Veronica Augustsson, VD för Cinnober och medlem i juryn som bedömer studenternas arbeten.

– Resultaten blev helt olika trots att de jobbat i samma lokal i två veckor och utgått från samma idé, påpekar Alexander Sehlin.

– De har verkligen hittat sina egna tolkningar, fortsätter han.

Ser gärna en fortsättning

De prototyper som tagits fram skulle kunna utvecklas till färdiga produkter, även om det inte varit en del av uppgiften. Men Veronica Augustsson menar att det finns potential i de presenterade resultaten.

– Det skulle vara spännande att introducera lösningarna för våra kunder och inspirera dem, säger hon.

Projektet genomfördes i samarbete med Sliperiet vid Konstnärligt campus och föreståndare Marlene Johansson menar att samarbetet mellan studenter, Cinnober och Sliperiet gett mersmak.

– Vi har fått in studenter med olika bakgrund som får visa upp vad de kan för Cinnober. Det har varit en mycket levande miljö här under hela tiden med arbete både kvällar och helger. För de som vill fortsätta med att förverkliga sina idéer i ett företag finns det möjlighet att göra det här, genom till exempel Uminova Innovation, säger Marlene Johansson.

Och att döma av arrangörernas nöjda miner kommer det att bli fler tillfällen med liknande samarbeten framöver.

Cinnober makeathon
Några av studenter med sina prototyper efter två veckor med Cinnober Makeathon.

Text och foto: Mikael Hansson