Magnus Eriksson, till vänster, med kollegan Per-Anders Wärn. var två av investerarna som lärde känna startupbolag från Umeå under en investerarträff. Här i samtal med Ludvig Bohlin från startupbolaget Shimmercat.
Magnus Eriksson, till vänster, med kollegan Per-Anders Wärn. var två av investerarna som lärde känna startupbolag från Umeå under en investerarträff. Här i samtal med Ludvig Bohlin från startupbolaget Shimmercat.

Här söker investerare efter det unika

Att träffa investerare är viktigt för startups. Inte bara för finansiering, utan även för att få kompetens och kunskap till företaget.

Investerarträffar är något som Uminova Innovation bjuder in till med jämna mellanrum. I samband med Umeå Tech Arena nyligen arrangerades en sådan träff där ett dussintal startupbolag från Umeåregionen fick möjlighet att presentera sig för ett antal investerare.

– Dagen har gått i ett, vi har träffat sex startups nu i eftermiddag. Det har varit extremt välarrangerat och riktigt, riktigt bra, berättar Magnus Eriksson, en av investerarna, när han summerar sina intryck i en paus under Umeå Tech Arena.

Söker det unika

Magnus Eriksson har efter sina tidigare 18 år på Gartner och flera olika roller i konsultdivisionens globala ledning god inblick i tekniktrender och förutsättningar för startups inom techbranschen. Idag är han själv fristående investerare och besöker Umeå för att känna på stadens startupmiljö.

– Som investerare tittar vi på teamet, men också om det finns något unikt, gärna något djupt tekniskt som inte vem som helst kan kopiera på ett halvår. Bra är om det finns riktigt tung forskning bakom, förklarar Magnus Eriksson.

Magnus Eriksson är en hängiven marathonlöpare. Han deltar i triathlons, ironman-tävlingar och Vasaloppet. Hamn nämner det so ett exempel på hur en investerare kan tänka. Det som investeraren själv kan och har intresse för det återspeglas ofta i investeringarna som görs. För Magnus Eriksson innebär det att han förutom teknikbolag gärna tittar på startups som tar fram tjänster för motion och hälsa.

Bidra med kompetens

– Vi vill gärna gå in där vi kan bidra med kompetens, kunskap och strategiskt tänk. Annars är det helt ointressant för oss, då kan vi lika gärna lägga våra pengar i någon fond där de får växa, säger han.

Som råd till startups tycker han att de ska titta på hur de kan komma ut på marknaden och möta kunder. Att paketera sin tjänst och hitta det som ger ett extra värde till kunderna, det är en viktig ingrediens.

Magnus Bergmark, investerare från Doberman Forward, träffar Mikael Östberg från startupbolaget Memotus.

Magnus Bergmark, investerare från Doberman Forward, träffar Mikael Östberg från startupbolaget Memotus.

Samarbete kring design

Med under dagen fanns även Klara Leander och Magnus Bergmark från Doberman Forward, som är en investeringsdel av den välrenommerade internationella design- och innovationsfirman Doberman. Även de letar efter startupbolag som de kan bidra med sin kompetens och kunskap till.

– Vi tittar på om det finns unik teknik i botten som vi kan lägga till ett gränssnitt på. Vi tittar hela tiden på hur designbyrån Doberman kan hjälpa startupbolagen, säger Klara Leander.

Just design är något som Klara Leander tror att Umeå kan utveckla än mer, inte minst eftersom Designhögskolan i staden rankas som en av världens ledande designutbildningar.

– Umeå har ju en unik position i och med att ni har både teknik och design via Designhögskolan. Det skulle vara mycket intressant att se hur ni kan gifta ihop ny teknologi med design och nya affärstänk, säger Klara Leander.

Sök Startupprogrammet hösten 2018

Nu öppnar vi upp för ansökningar till Startupprogrammet hösten 2018! Har du en innovativ affärsidé som du vill ha hjälp att utveckla – tveka inte, sök. Den ansökan kan bli startskottet på din oraka entreprenörsresa.

Hög klass på bolagen

Magnus Bergmark är imponerad över den höga klass som startupbolagen i Umeå visat upp för investerarna.

– Det fanns flera bolag här med spännande potential, det var hög nivå. Vi har också under dagen fått höra om hur Startupprogrammet fungerar och hur väl coachade bolagen blir, säger Magnus Bergmark som kommentar till samarbetet med Uminova Innovation som inkubator.

– Det är otroligt viktigt att få stöd av en inkubator och på så sätt förstå hur hela ekosystemet fungerar, var man kan ta in finansiering, hur man pitchar och presenterar sig och vilka nätverk man kan ha. Allt det kan en inkubator hjälpa till med, förklarar Magnus Bergmark.

Passion och förmåga att lyssna

Vad är det då som gör att ett startup kan lyckas? För Magnus Bergmark handlar det om både passion och förmåga att lyssna på andra.

– Det är mycket som ska stämma. Självfallet måste du ha uthållighet och passion, men du måste också ha en kombination av att tro glödhett på din idé men ändå orka förstå hur den kanske måste vändas, vridas och utvecklas till något annat när den kommer ut och möter marknaden och kunder, säger Magnus Bergmark.

– Att behålla kombinationen av naiv övertygelse och förmågan att ta till sig av feedback, det är grundläggande, konstaterar Magnus Bergmark.

Värdefulla träffar

Maria Olofsson, projektledare hos Uminova Innovation, ser träffarna med investerare som mycket värdefulla för startupbolagen inom inkubatorn.

– Vi ser ett fantastiskt intresse hos allt fler investerare från hela Sverige för våra startups. Det är verkligt roligt att de har upptäckt den höga kvalitén på startupbolagen här. Om fler investerare är intresserade får de gärna ta kontakt med mig, säger Maria Olofsson.

– Jag kan också nämna att vi dagen efter hade en investerarlunch, både för att investerarna ska få träffa varandra men också lära känna våra affärsutvecklare. Vi fortsätter jobba aktivt för att bjuda upp investerare och ta med våra startups på nationella och internationella events, säger Maria Olofsson.

Startupbolag som var med under dagen:
 • Shimmercat
 • BriXtar
 • GladaPar
 • Loogup
 • Photon Sports
 • Brain Stimulation
 • Elastisys
 • Sportswik
 • Instrube/Memotus
 • Smart Video
 • For Life Academy