Harry van der Veen
Harry van der Veen hyllades som Årets it-personlighet vid MerIT-galan i Skellefteå.

Harry van der Veen och Tieto hyllades i Skellefteå

Entreprenören Harry van der Veen, it-företaget Tieto och examensstudenten Emil Hedemalm prisades vid årets MerIT-gala i Skellefteå.

När den årliga MerIT-galan hölls i Skellefteå under torsdagen var det Tieto som tog hem Stora MerIT-priset. Motiveringen lyder: ”Tieto i Skellefteå har under året fått kontrakt med Stockholms stad för att utveckla framtidens skolsystem. Det innebär att Tieto nu tar ett nytt steg i att bygga kompetens i världsklass i Skellefteå avseende IT-stöd för skolan i Norden. En förutsättning för att lyckas med denna utmaning är samverkan med övriga it-företag i Skellefteå vilket stärker fler lokala it-företag än Tieto.

Årets IT-personlighet

Årets it-personlighet gick till Harry van der Veen. Motiveringen lyder: ”Harry bodde i Holland och var bland de första att utveckla multitouch-skärmar. Genom internet kom han i kontakt med likasinnade på Luleå tekniska universitet, och resten är historia. Harry flyttade till Skellefteå och startade NUITEQ som är världsledande i sin nisch, och vinner den ena utmärkelsen efter den andra. Harry är också initiativtagare till gruppen Business Skellefteå i LinkedIn, och tar alla chanser att lyfta fram Skellefteå och möjligheterna här.

Årets bästa examensarbete

Årets bästa examensarbete inom IT-området gick till Emil Hedemalm för exjobbet ”Interaktiv Projektionskartläggning” som har gjorts i samarbete med Bosch Sensortec i Reutlingen i Tyskland.

Möjligheternas Dag

I samband med MerIT-galan genomförde Dataföreningen i samarbete med Umeå universitet, Luleå tekniska universitet och Skellefteå kommun, en Möjligheternas Dag, där Skellefteås it-industri presenterade sig för de studenter som läser datainriktade utbildningar i Norr- och Västerbotten.

Studenterna fick under dagen besöka ett stort antal företag som Ascom , Consultec, Data Ductus, Datapolarna, Evry, NCG Group, Tieto , Visma, Voxit och Winterkvist.

– Detta är ett utmärkt sätt att visa upp möjligheterna i Skellefteå för studenterna vid de närliggande universiteten. Vi ser hela tiden ett ökat intresse för Skellefteå från de studenter som deltagit tidigare år”, säger Leif Häggmark, ordförande för Dataföreningen.

– Efter Stockholm är Skellefteå den stad i Sverige som har flest it-människor per capita. Ska vi behålla den platsen så gäller det att vi kan fortsätta att locka it-kompetens hit till staden.