Elastisys på 33-listan.
Elastisys rankas som ett av Sveriges hetaste unga teknikbolag med en plats på 33-listan. Nu är de redo att ta steget ut i världen med sin teknik. På bilden tar några av de anställda emot 33-listans pris, våren 2017, från Ny teknik och Affärsvärlden. Med på scenen var, från vänster, Robert Winter, Erik Elmroth, Johan Tordsson, Emil Marklund och Simon Kollberg.

Hårt arbete ska ta Elastisys ut i världen

Målet är att nå ut i världen. En tuff utmaning men startupbolaget Elastisys är redan på god väg med sin teknik för molnhantering.

Elastisys produkt och kunnande är unikt. Bakom företaget står en av Europas främsta forskningsgrupper, till vardags med bas på Datavetenskap vid Umeå universitet. De är karismatiska, tydliga med sin vision och ständigt på jakt efter att utveckla sig själva och nå ny kunskap inom molnhantering, kapacitet för datorresurser och automatisk resurshantering för bland annat datacenter.

Erik Elmroth, professor i datavetenskap vid Umeå universitet och en av grundarna av Elastisys, förklarar tekniken för hantering av datorresurser för internettjänster så här:

– Det vi erbjuder är ett unikt system som lär sig att förutse framtida behov, så att resurserna automatiskt skalas upp och ner på rätt plats och vid rätt tillfälle. Det gör att tjänsterna blir robusta och har bra prestanda även vid snabba och oförutsedda händelser. Andra effekter kunderna får är att de sparar pengar och sover gott på natten.

Stort intresse
Det finns stor efterfrågan på den kunskap som Umeåforskarna besitter. Därför har de paketerat sina forskningsresultat i en plattform och produkt som nu lanseras på marknaden genom företaget Elastisys.

Uppmärksamheten kring det nya startup-bolaget är redan stort och våren 2017 rankades Elastisys som ett av Sveriges hetaste unga teknikbolag med en plats på ansedda 33-listan, en ranking som görs av tidningarna Ny teknik och Affärsvärlden. Utmärkelsen är ett viktigt erkännande när bolaget nu gör en större satsning på att nå ut till nya kunder.

Rekryterat ny VD och säljchef
Under året har också en ny VD rekryterats, Robert Winter. Hans viktigaste uppgift är att hitta kunder och rita kartan över lämpliga marknader att röra sig mot. Ett minst sagt intensivt liv har börjat för honom med resor till mässor över hela världen och besök hos stora globala företag.


Att delta på internationella mässor är viktigt för att möta ny kunder och partners. På bilden syns Robert Winter, till höger, tillsammans med affärscoach Peter Bäckström från Uminova Innovation och EEN, Enterprise Europe Network, i Barcelona på Mobile World Congress, världens största mobil- och telekommässa.

I dagarna har dessutom Ross Valizadeh klivit in i företaget som säljchef och affärsutvecklare, en central post när Elastisys nu siktar mot att börja ta in affärer.

Inom kort väntar också en nylansering av den egna webben, inte minst viktigt för att kunna presentera företaget på ett bra sätt.


Ross Valizadeh, till vänster, är ny säljchef och affärsutvecklare på Elastisys. Här tillsammans med VD Robert Winter framför MIT-huset vid Umeå universitet där allt startade. Elastisys är ett avknoppningsföretag från universitetet med starkt stöd i forskning.

Sup46
Ett steg på vägen mot internationell lansering är att Elastisys i höst blivit medlem i startup-hubben Sup46 i Stockholm. Förhoppningen är att det ska ge värdefulla kontakter med såväl andra startup-bolag som med investerare.

– För vår del är det superbra att vara här, säger Robert Winter när Infotech Umeå följer honom under en av hans första dagar på Sup46.


Att vara medlem på Sup46 är bra för att möta andra startups och investerare. Bilden visar en del av en fotovägg hos Sup46 där medlemmarna presenterar sig själva med en bild.

Som ny medlem i Sup46 får Elastisys vid ett välbesökt fredagsfika presentera sin teknik och affär för de andra startup-bolagen. Bland åhörarna finns även en grupp affärsutvecklare från Nederländerna på besök och där syns representanter från några av de största internationella bolagen inom IT-världen.

– Att vara med här ger kontakter och nätverk som vi inte har på samma sätt i Umeå, förklarar Robert Winter efter presentationen, samtidigt som han förser sig med kaffe och en macka från frukostbordet som dukats fram.

– Sup46 har varit mycket hjälpsamma med att ge oss en ingång till stora bolag som vi annars skulle ha svårt att komma i kontakt med, fortsätter han.

Surrar av samtal
Vi går undan en bit och tar plats i ett öppet utrymme i kontorslokalen där nya startups får sitta. Runt omkring surrar det av röster, samtal och skrivande på datorer. Vi hinner knappt komma igång med intervjun förrän vi avbryts. En chefstekniker från ett av de större internationella dataspelsföretagen kommer fram och hälsar. Det utvecklar sig till femton minuters intensivt samtal om kapacitetsbehov, servrar och datorresurser som ett företag av den storleken är beroende av.

Efter samtalet går vi längre in i lokalen till ett av mötesrummen för att kunna prata lite mer ostört. På vägen dit konstaterar Robert Winter att det verkligen är en bred marknadspotential som Elastisys har.

– Men eftersom vi är ett litet team måste vi välja var vi ska lägga krutet. Att prioritera tiden är alltid den största utmaningen, konstaterar han samtidigt som han via Sup46:s app kollar att rummet är ledigt.

När vi stängt dörren om oss fortsätter han:

– Vår produkt är unik. Vi har en proaktiv lösning som automatiskt i förväg kan ta beslut om vilken kapacitet som ska levereras. Det är mycket mer effektivt än att i efterhand titta på hur kapacitet har utnyttjats.

– Vi tror på artificiell intelligens som infrastruktur. Och vi menar att vi kan bygga de bästa lösningarna för detta, betonar Robert Winter.

Hitta fokus
E-handel, telecom, datacenter, Internet of Things – det finns många områden där Elastisys tekniklösning kan komma till användning. En stor uppgift är nu att hitta ett verkligt fokus och den smartaste vägen framåt. Det kan bli en generell lösning för många, eller en nischad lösning för en viss sektor.

– För att vara med och bygga dessa AI-lösningar måste vi ha forskningen med oss. Därför är det viktigt att vi har en tydlig grund i forskningen, också framöver. Det är forskarna som kan ge förståelse för vart vi är på väg i framtiden och hur algoritmerna ser ut som styr den här utvecklingen, säger Robert Winter.

In i dimman
Att Elastisys är med och stakar ut vägen mot framtidens avancerade infrastruktur för internet blev än mer tydligt i början av hösten i och med att de deltar i en stor europeisk satsning på så kallad fog computing.

Någon riktig svensk översättning för fog computing har ännu inte satt sig. Men eftersom det mer välkända cloud computing förknippats med molnet så kan kanske ”dimman” bli ett svenskt begrepp för fog computing.

Anställer industridoktorander
Projektet kallas FogGuru och innebär att två industridoktorander anställs på Elastisys för att under tre år arbeta med forskning tillsammans med universitet i Berlin och Rennes. Dessutom kommer ytterligare två internationella doktorander att finnas i Umeå under ett år.


Drivande inom FogGuru är Guillaume Pierre, Université de Rennes 1, Frankrike, Gema Roig, Las Naves, Spanien, Daniele Miorandi, U-Hopper, Italien, Szymon Sroda, European Commission vid REA, Erik Elmroth, Elastisys, Sverige, Marcela Charfuelan, Technische Universität Berlin, Tyskland, och Yvonnick David, EIT Digital Rennes, Frankrike.

– FogGuru kommer att träna begåvade doktorander i såväl fog computing-teknik som teknisk innovation och entreprenörskap, kommenterar Erik Elmroth.

– Det här är inte bara ett bra tillfälle för begåvade unga studenter, utan också en bra möjlighet för Elastisys att ytterligare driva fram sin teknik för molnautomatisering, fortsätter Erik Elmroth.

Intresse från investerare
Elastisys teknik och kunnande har väckt intresse hos investerare. Våren 2017 landade bolaget sin första finanseringsrunda på 6.1 miljoner kronor i samarbete med investerarna PartnerInvest Norr, Almi Invest och affärsängelbolaget Northern Light Capital.

– Vi är övertygade att Elastisys och teamet bakom har kompetens i världsklass då det gäller moln-automation, intygade Jan Snygg, Investment Manager på Northern Light Capital, i samband med att investeringen blev offentlig.

Lena Fridlund-Forsgren, Investment Manager på Partnerinvest Norr, håller med:

– Elastisys har ett skalbart erbjudande, ett team i absolut världsklass och en adresserbar marknad i mångmiljardklassen. Efterfrågan på denna typ av lösningar ökar och vi ser fram emot att få jobba med Elastisys framöver, menade Lena Fridlund-Forsgren i samband med investeringen.

Stöd hos inkubator
På ett tidigt stadium kom Elastisys i kontakt också med inkubatorn Uminova Innovation. Robert Winter menar att det har varit ett ovärderligt stöd.

– Det har gett oss hjälp med att förklara vad vi kan göra för våra kunder. Vi har fått bra hjälp med att komma in i nätverk och kontakt med andra entreprenörer som är i ungefär samma läge som oss, säger Robert Winter som också betonar att det varit värdefullt att ha kontor på inkubatorn.

– Att ha en plats att sitta på och enkelt få tillgång till kontorsutrymmen har varit givande.

Under sommaren har Elastisys via Uminova Innovation också fått tillfälle att jobba med ett antal sommarentreprenörer, en satsning Uminova Innovation har för att låta studenter och företag arbeta tillsammans. För Elastisys har det inneburit värdefull hjälp med både att utveckla affärsmodellen och komma vidare med programmeringen.


Studenterna Karolina Drobotowicz och Wiktor Szulfer har varit sommarentreprenörer hos Elastisys. På bilden i en workshop tillsammans med Robert Winter.

Marknaden igen
Innan vi skiljs åt och vi lämnar Robert Winter kvar på Sup46 kommer han än en gång tillbaka till den stora utmaningen som Elastisys står inför i att nå ut på marknaden.

– Självfallet måste vi få in pengar och få vår affär att snurra. Vi har investerare som tror på oss, det ger styrka, men det innebär också att vi har ett tidsfönster där vi måste lyckas, säger han.

– Det finns en bild av att du som startup kan glida runt och glassa, sitta i saccosäckar och kanske koda lite någon gång. Men det finns en verklighet som du inte får underskatta. Budgeten tickar ner och det ger ett ansvar både mot investerare och mot de som är anställda i bolaget, konstaterar Robert Winter.

Är han då orolig? Nej, det ser inte så ut. Med det kunnande som forskarteamet har och med den unika tekniklösning som de utvecklat finns det stora möjligheter att det här kommer att växa till något stort.