Uminova Innovation på Umeågalan
Het chili i påsar till alla deltagare och exempel på företag som vuxit sig starka presenterades av Umeå universitet och inkubatorerna Uminova Innovation och Umeå Biotech Incubator när Umeågalan inleddes.

Het chili och starka startups

Het chili och forskare som startar företag stod i centrum när Umeågalan inleddes på Aula Nordica. Flera exempel på lyckade avknoppningsföretag från Umeå universitet presenterades på scenen.

Umeågalan är Umeås stora mötesplats för entreprenörer, företagare och näringsliv, i år mer fullsatt än någonsin med över 900 gäster. Galans första akt startade redan på förmiddagen och blev en exposé över företag som knoppats av från Umeå universitet genom inkubatorerna Uminova Innovation och Umeå Biotech Incubator.

Het chili

Vid ingången till den fullsatta Aula Nordica på Umeå universitet stod affärscoacher och medarbetare från Uminova Innovation och delade ut en het kryddig gåva i påse till var och en av gästerna. I påsen låg fem chilifrukter och en beskrivning av fem företag som vuxit fram med stöd av inkubatorn. Limes Audio, Smartplanes, Myoroface, Dohi och Codemill var de fem som fick representera den mängd av företag som de båda inkubatorerna varit med och stöttat genom åren.

Och kopplingen till chilifrukterna? Jessika Lagrelius, marknadsansvarig på Uminova Innovation förklarar.

– Det är ett sätt för oss att visualisera att vi jobbar med så många heta företag. Och så blir det en rolig snackis vid middagsborden senare, säger Jessika Lagrelius.

Umeågalan
Lars Stenlund, Johanna Björklund, Emma Möller var tre av entreprenörerna som presenterade sina företag.

Internationellt företag

Ett av de fem företagen i påsen får också presentera sig uppe på scenen genom Johanna Björklund, teknisk chef för Codemill och forskare vid Datavetenskap på Umeå universitet.

– Vi är ett internationellt företag som hjälper företag över hela världen. Att starta Codemill är det bästa jag gjort och om jag får ge ett råd till andra forskare så är det att ta hjälp av Uminova Innovation, säger Johanna Björklund.

Pernilla Abrahamsson som grundade MD Biomedical, Emma Möller på Vkna och Mikael Nygren, Ledarskapscentrum, menade på samma sätt att deras steg från universitetsvärlden till att bli entreprenörer tagit fart med stöd av de båda inkubatorerna.

För Pernilla Abrahamsson blev det en extra lyckad dag eftersom hon senare vid den stora galafesten på kvällen fick ta emot priset som Årets Avknoppningsföretag.

Pernilla Abrahamsson
Pernilla Abrahamsson, grundare av MD Biomedical, får ta emot priset som Årets Avknoppningsföretag vid Umeågalan. Prisutdelare är Nils-Olof Forsgren, vd Uminova Innovation, och Agneta Marell, vicerektor Umeå universitet, till höger. Vid mikrofonen David Helenius, kvällens programledare.

Seniora Avknoppningsföretaget

Nestorn bland alla avknoppningsföretag var dock Lars Stenlund som 1985 grundade Vitec tillsammans med Olof Sandberg. Agneta Marell, vice rektor vid Umeå universitet, som presenterade företagen beklagade att Lars Stenlund aldrig fått något pris som avknoppningsföretag. Men hon visste på bot och till Lars Stenlunds lätta förvåning instiftade hon på stående fot det nya priset Årets Seniora Avknoppningsföretag.

– Det är ett pris som bara delas ut vart femtionde år till ett företag som tagit sig in på börsen, menade Agneta Marell med ett glatt leende.

Startup-kultur som växer

Nils-Olof Forsgren, vd på Uminova Innovation, menade att alla de företag som Uminova Innovation och Umeå Biotech Incubator jobbar med visar på en ny miljö som håller på att växa fram i Umeå.

– Vi håller på att bygga upp en startupkultur där folk vågar och vill satsa på en affärsidé.  Vi vill ha en pay it forward-kultur där de som lyckats hjälper alla nya. Då blir det tillväxt, säger Nils-Olof Forsgren.

Text och foto: Mikael Hansson