Hi5
Niklas Tiger, vd på Hi5, tillsammans medRobert Ekström, EMC, och Erik Hjalmarsson, VMware, som båda deltog under seminariedagen.

Allt fler fysiska datorer blir virtuella

Effektivare hantering, större flexibilitet och bättre tillgänglighet till en lägre kostnad. Fördelarna är många när de fysiska servrarna blir virtuella, var budskapet när Hi5 bjöd in till seminarium om datalagring och virtualisering.

I framtiden kommer de flesta företag och myndigheter att ha mycket färre fysiska datamaskiner och servrar. Det beror på att man kommer att kunna utnyttja den kapacitet som finns i datorer på ett mer effektivt sätt och därigenom samköra.

Det här är en utveckling som märks redan idag och intresset är stort för den omsvängning som nu sker mot virtuella maskiner istället för fysiska. Det mräktes också när Umeåföretaget Hi5 bjöd in till en seminariedag om virtualisering.

‐ Det finns fler virtuella datorer idag än fysiska datorer och den trenden kommer att fortsätta eftersom också stora affärslösningar kan läggas in i virtuella plattformar, sade Erik Hjalmarsson från VMware, som underströk att möjligheterna kring virtualisering är mycket stora.

‐Redan idag kan vi köra 200 PC i en server. Om tre år kan det vara uppe i 400 PC, berättade Erik Hjalmarsson för det fyrtiotal deltagarna som kommit till seminariet hos Hi5.

Hi5 satsar på virtualisering

Sommaren 2010 bytte Office IT i Umeå
namn till Hi5
för att tydligare kunna utveckla sin spetskompetens inom datalagring och virtualisering.

‐Vi har en väldigt stark spetskompetens kring verksamhetsutveckling, datalagring, virtualisering, effektiv klienthantering och driftstjänster och det kommer vi att satsa vidare på, berättade Niklas Tiger då för InfoTech Umeå.

Anställer fler

Nu ett halvår senare visar det sig att omvandlingen av företaget blev en lyckad satsning. Sedan hösten 2010 har Hi5 gått från 22 anställda till snart 29 samtidigt som omsättning ökar kraftigt och pekar mot ett mycket bra kommande budgetår.

Intresset från Hi5:s kunder var också stort inför den heldag om datalagring och virtualisering som företaget arrangerade i tisdags tillsammans med leverantörerna VMware och EMC. Från offentlig förvaltning och företag i Åsele, Lycksele, Umeå och andra orter i Västerbotten kom IT-ansvariga och verksamhetsutvecklare för att få veta mer om såväl trender kring virtualisering som mer specifikt tekniska frågor.

Personal från Hi5
Tror på företaget Hi5:s framtid gör fr vänster Maria Grönlund, Patrik Nyström, Christer Granberg, Stefan Lundin och Niklas Tiger.

Fördelar med virtualisering

På plats fanns flera för att svara på frågorna. Erik Hjalmarsson från VMware, samt Robert Ekström och Anders Ölme från EMC deltog med sina expertkunskaper. 

Erik Hjalmarsson pekade på flera fördelar med virtualisering. Användarna kan använda olika enheter, applikationer och till och med operativsystem och ändå dela på samma virtuella servrar.

För IT-avdelningen är också fördelarna stora. Minskade kostnader, större säkerhet, ökad effektivitet och flexibilitet, bättre tillgänglighet och en möjlighet att bygga energisparande system för grön IT var några av fördelarna som lyftes fram.

Robert Ekström, vd på EMC i Sverige, underströk också det behov som många har av att kunna bibehålla låga kostnader samtidigt som man höjer kvaliteten på tjänsterna.

Text och foto: Mikael Hansson