"Det har varit en otrolig resa", säger Andreas König, en av grundarna i Just Arrived.

Hjälper nyanlända hitta jobb

På Umeå Tech Arena 8 december: Just Arrived har byggt en plattform som låter nyanlända få in en fot på arbetsmarknaden. Techbranschen bör lösa verkliga samhällsproblem, menar Andreas Krönig, vd för Just Arrived.

För drygt ett år sedan satt Andreas König och hans kollegor och funderade på hur de skulle kunna hjälpa alla de flyktingar som anlände till Sverige. Statistiken från SCB visade på dystra siffror. I gruppen utrikes födda var få etablerade på arbetsmarknaden ens tio år efter sin ankomst. Någonting måste göras.

180 volontärer
Svaret blev Just Arrived. En digital plattform som sammanför nyanlända med svenska företag som behöver hjälp med kortare uppdrag och tjänster, framförallt inom event, restaurang och service.

– Vi löser inte hela problemet, men vi hjälper tusentals människor att få in en fot på arbetsmarknaden, säger Andreas König.

180 volontärer från 40 olika bolag och myndigheter samlades för att bygga plattformen och den utvecklas fortfarande av frivilliga krafter.

Passion och affärsvärde
Just Arrived är en stiftelse utan vinstintresse, men drivs som en typisk tech-startup. Det är ett passionsprojekt för integration, men Andreas König betonar hellre affärsvärdet.

– Det här är en av landets största kandidatpooler och vi ser som vår roll att få svenska företag att förstå potentialen i dessa otroligt arbetsvilliga och drivna personer.

Dalar och toppar
Det senaste året har varit en otrolig resa, säger han, med extrema dalar och toppar.

– I början på året kändes det tungrott, men bara två månader senare kom vi i kontakt med Niklas Adalberth (en av Klarnas grundare, reds anmärkning) som ville investera två miljoner i tjänsten.

I maj började plattformen testas och i september drog den igång på allvar.

– Det har gått väldigt bra. Vi har förmedlat en massa jobb, både till asylsökande och till nyanlända. Som i alla startups lär man sig mycket längs vägen, att sätta rutiner och processer. Det börjar landa nu.

Pseudoproblem
Umeå Tech Arena 8 december, med temat Doing Good, har Just Arrived bjudits in för att inspirera regionens tech-människor. Ett budskap Andreas König gärna vill skicka till Umeås entreprenörer är detta:

– Jag tror det är viktigt att se att vi i techvärlden jobbar med många pseudoproblem. Att göra kylskåp uppkopplade på wifi kan ju vara bra, men vi får inte tappa fokus på de verkliga problemen. Vi måste fråga oss, vad är det för problem vi vill lösa?

Fakta om Just Arrived
Just Arrived är en jobbplattform för nyanlända och företag som söker arbetskraft. Tjänsten drog igång i september och har i dag 2000 arbetssökande i sin databas och ungefär 200 företag som angett att de vill posta jobb. Tjänsten samarbetar med Frilans finans och kan därmed ta arbetsgivaransvaret för de som rekryteras. Man har integrerat automatiska översättningssystem i tjänsten, vilket underlättar kommunikationen mellan partnerna.


Text av: Hanna Kangassalo

Publicerad: 30 november, 2016Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Hanna Kangassalo

30 november, 2016