Hololens hos CGI
Viyan Ateaa, till vänster, var en av deltagarna som prövade Hololens hos CGI när UmeJug var på besök. Till höger Anders Markstedt och Marcus Lönneborg från CGI.

Hololens-team från CGI visar ny teknik för visualisering

Klicka, dra och släpp direkt i luften. Intresset var på topp när ett 30-tal utvecklare kom till CGI i Umeå för att se livekodning till Hololens.

Utvecklingen av applikationer för Microsofts Hololens går vidare. CGI i Umeå ligger långt fram, inte bara i Sverige utan i hela Europa.

Intresset var stort när ett trettiotal utvecklare från UmeåJug, Umeå Java User Group, träffade Hololens-teamet på CGI i Umeå för att få veta mer om hur långt utvecklingen kommit med Microsofts nya interaktiva hjälm Hololens. Microsoft Hololens är ett headset, en sorts kraftiga glasögon, med en inbyggd dator för hantering och projicering av tredimensionella bilder, så kallade hologram.

Anders Markstedt, Anders Bratt och Marcus Lönneborg från CGI demonstrerade flera tillämpningar och livekodade även hur en eld med explosioner kunde skapas och visas upp direkt i Hololens-hjälmarna.

Direkt återkoppling
– Det är mycket intressant att se hela processen från att koda i datorn till hur det blir i verkligheten genom att testa. Det blir en direkt feedback. Det verkar inte så svårt att klara av, säger en av deltagarna, Viyan Ateaa, som läser till civilingenjör i interaktionsdesign vid Umeå universitet.

– Det var bra exempel på användning som vi fick se ikväll. Fast för privat bruk är det inte färdigt ännu, särskilt med tanke på priserna, fortsätter hon.

Allt fler tillämpningar
Anders Markstedt från CGI berättade att Hololens ännu inte kommit ut som konsumentprodukt, något exakt besked om när det kan bli har Microsoft inte gett. Däremot börjar det finnas allt fler industriella applikationer och tillämpningar gentemot företag, berättade han.

Här var CGI i Umeå bland de första i Europa med att utveckla applikationer för Microsoft Hololens. Glasögonen gör det möjligt att exempelvis virtuellt gå in i ett hus innan det är färdigbyggt eller hitta dolda elledningar i väggar eller visualisera hur vattenrör går under gator.

Koll på provrör
Ett projekt som Hololens-teamet på CGI jobbat med är ett som de drivit tillsammans med Västerbottens läns landsting och Biobanken Norr. Där handlar det om att med stöd av Hololens hålla koll på över fyra miljoner blodprov som förvaras i provrör av Biobanken. Med Hololens kan personalen få digital information om varje unikt provrör som hanteras och därmed underlätta inventeringen.

Nästa möte med UmeJug är Akka Streams med Johan Andrén.

Se film nedan om CGI:s projekt med Biobanken.