Hololens visar dolda rör i marken när Kiruna flyttas

Smarta glasögonen Microsoft Hololens ska användas i Kiruna för att upptäcka dolda rör i marken när staden ska flyttas. CGI:s Hololens-team i Umeå har varit med och utvecklat tekniken.

CGI:s projekt Hidden City har tagit fram en tillämpning i Microsoft Hololens som kan visa en exakt underjordisk bild av rör och kablar i marken. Tekniken ska prövas vid stadsflytten av Kiruna när det är viktigt att kunna se dold infrastruktur under gator och hus.

I projektet har CGI:s Hololens-team i Umeå varit kraftigt medverkande. Tekniken att addera bilder till verkligheten genom Microsoft Hololens gör det möjligt att visualisera till exempel vatten- eller fjärrvärmeledningar som ligger under marken. Hologramtekniken lägger till realistiska visualiseringar på den ”verkliga” bild som ögat ser, och i kombination med noggrann positionering kan det utvecklas till ett bra hjälpmedel. Läckor i ledningar blir lättare att lokalisera och det går att gräva med större precision än tidigare.

– Vi är glada över att vara med och förenkla Kirunas omvandling. Med ny teknik uppstår många outforskade möjligheter. Det finns mycket att vinna på att hantera den underjordiska infrastrukturen med större precision och proaktivitet, säger Robert Ylitalo, chef för affärsutveckling på CGI i norra Sverige.

– När vi använder Kirunas stadsomvandling som testbädd för innovativa och hållbara lösningar skapar vi inte bara en ny hållbarhetsnäring i Kiruna. Kirunaborna får dessutom en smart och hållbar stad att leva och bo i, säger Mats Nilsson chef hållbarhet och affärsutveckling på Tekniska Verken.

Stadsflytten i Kiruna beror på LKAB:s fortsatta gruvdrift. Tillväxten av gruvan är beroende av att centrala delar av Kiruna undan för undan flyttas, avvecklas och att nya delar byggs upp på nytt.