Unn Swanström
Tidigare Umeåstudenten Unn Swanström vinner utmärkelsen som Årets IT-kvinna. Fotot är från ett tidigare tillfälle.

Hon är Årets IT-kvinna

Tidigare Umeåstudenten Unn Swanström vinner utmärkelsen Årets IT-kvinna, en titel som går till en kvinna som har gjort stor inverkan på IT-branschen.

Utmärkelsen
Årets IT-kvinna
delas ut av Universum i samarbete med Tieto. Med priset vill arrangörerna lyfta fram en kvinna som driver förändring, inte minst för kvinnors ställning inom IT-branschen.

– Det känns helt fantastiskt. Jag hoppas att det här priset kan göra att fler börjar prata om frågorna som jag brinner för, hur vi skapar en it-bransch där allas kompetens kan rymmas. Om hälften av befolkningen inte är med och skapar teknik så blir det inte bra, säger en mycket glad Unn Swanström direkt efter galamiddagen och prisutdelningen.

– I nomineringen lyfte de fram att jag på snabb tid blivit expert inom mitt område och att jag jobbar på bred front för att gynna kvinnors ställning.

Ett exempel på Unn Swanströms engagemang är att hon driver
The Code Pub, en mötesplats för kvinnor som kodar och vill upptäcka ny teknik.

UX Designer

Unn Swanström har tidigare läst Civilingenjörsutbildningen i interaktionsdesign vid Umeå universitet. Hon arbetar idag som UX Designer för Netlight Consulting och har arbetat både på Aftonbladet och Expressen med att förbättra den mobila användarupplevelsen.

Unn Swanström har också hållit många föreläsningar inom sitt område, bland annat på Webbdagarna i Stockholm om personaliserade nyheter, på Big Sister-konferensen om inopererade RFID-chip och Inhousedagen med Cap&Design. 

Satsningar med Tieto

I och med utmärkelsen får Unn Swanström delta i olika satsningar inom Tieto, som till exempel Bubble Sessions, som är återkommande samtalsmöten mellan entreprenörer, politiker och IT-specialister. Ett mentorskapsprogram och en projektstyrningskurs ingår också i utmärkelsen.

Text och foto: Mikael Hansson