Hong Kong öppnar porten till Asien

Hong Kongs Handelskammare bjuder in företag från norra Sverige att göra affärer i Asien.

Onsdag den 28 mars invigdes Sektion Norr för Hong Kongs Handelskammare i Sverige. Målet är att bana väg för större utbyte mellan norra Sverige och Hong Kong och Asien som marknad.

Infotech Umeå har tidigare berättat om hur kontakterna mellan Hong Kong och norra Sverige växer sig allt starkare.

Hong Kong en plattform

– Hong Kong är en plattform för företag som vill växa utanför sina egna länder. Här finns tillgång till nya marknader, till finansiärer som vill investera i intressanta startups och även tillgång till produktionsmöjligheter för den som plötsligt får en stor order, sade exempelvis Charles Ng, Associate Director General från Invest Hong Kong, vid ett möte i Umeå 2017.

Ett exempel på företag som redan fått stöd är LunaLEC som har fått ett statligt finansierat ”softlanding-program” som går under Hongkongs vetenskapliga och teknologiska företagspark. Det är en typ av satsning som ska hjälpa företag att landa mjukt i ett nytt land, utan att behöva börja om från början som startup-bolag.

Fler företag får möjlighet

Nu ska ännu fler företag få liknande möjligheter i och med etableringen av Sektion Norr för Hong Kongs Handelskammare i Sverige.

– Etableringen av Sektion Norr är en möjlighet för hela norra Sverige att ta mer plats globalt. Naturligtvis är vi extra glada över att etableringen sker i Västerbotten, säger Erik Bergkvist, regionråd vid Region Västerbotten.

Förutom att lyfta vikten av Hong Kong som marknad är syftet även att samla regionala intressenter som önskar utveckla, eller redan har en relation till Hong Kong och Kina. Under invigningen medverkade närings- och innovationsminister Mikael Damberg tillsammans med intressenter från Umeå universitet, Uminova innovation, Västerbottens Handelskammare, Region Västerbotten, Umeå Science Park, Umeå kommun, Vakin, Node Pole och North Sweden Cleantech. Även SAS, MTR och Invest Hong Kong deltog.