Patric Stafshede
"En jättechans", säger Patric Stafshede, vd för LunaLEC, om att Hongkongs statliga företagspark beslutat sig för att stötta Umeåföretaget. Bilden tagen när LunaLEC vann en plats på 33-listan tidigare i år.

HongKong satsar på Umeåföretaget LunaLEC

Nu öppnar sig Asien för LunaLEC. HongKongs statliga företagspark har beslutat satsa på Umeåföretaget.

– Det är en jättechans för oss, säger Patric Stafshede, vd för Lunalec.

LunaLEC har fått ett statligt finansierat ”softlanding-program” som går under Hongkongs vetenskapliga och teknologiska företagspark. Det är en typ av satsning som ska hjälpa företag att landa mjukt i ett nytt land, utan att behöva börja om från början som startup-bolag.

Sedan 2013 när softlanding-programmet aktiverades har 450 sökanden från nio olika länder sökt om en plats, totalt har 114 projekt gått vidare. Nyligen fick LunaLEC det glada beskedet att Hongkong tror på deras teknik.

En jättechans
– Anledningen till att vi sökte är att vi har bra kontakter i Europa och USA, men Asien är en vit fläck på kartan för oss. Det är svårt att jobba upp kontakter utan lokal förankring och någon som kan kontinenten. Det här är en jättechans och en underbar dörröppnare för oss. Jag är väldigt exalterad, men vill inte dra för stora växlar på det ännu, säger Patric Stafshede.

– Vi vill komma närmare potentiella leverantörer och kunder som kan tänka sig att tillverka våra produkter på licens, men vi är också intresserade av specifika tillämpningar, att tillverka produkter utifrån deras specifika behov, säger Patric.

I ett första steg handlar det om en introduktion till Hongkongs företagspark, följt av seminarier, matchmaking, fabriksbesök och nätverkande.

Ljuskällor i plats
LunaLEC har utvecklat en unik teknologi som gör att de kan skapa tunna och flexibla ljuskällor i plast som leder ström. Med deras teknik skulle sjukvården kunna förenkla behandlingen av gulsot hos nyfödda. Men det finns också andra användningsområden – ett mjölkpaket som börjar lysa när bäst före-datumet är passerat, eller en artificiell himmel hemma i taket, istället för att det hänger ner lampor, bara för att nämna några exempel som visar på bredden av möjligheter.

– Det här är en process som har pågått sedan november 2016 där vi har samverkat med Hongkong för att ge så relevant information som möjligt om vår region, våra bolag och om LunaLEC. Det känns roligt att de lyckats få in en fot, och vi har fler företag i regionen med stor potential som vi också jobbar för, säger Susanne W Lindström, projektledare för internationella affärer på North Sweden Cleantech, som hjälpt till i processen.

Hedrande att bli utvald
– Nu behöver vi komma fram till vilka behov vi har och vilka möjligheter de kan erbjuda, innan vi tar beslut om att åka över. Först då kan det bli riktigt bra. Vi har än så länge en liten organisation och måste hushålla med vår tid. Det är väldigt hedrande att bli utvald och det understryker att vi har en produkt och idé som många tror på, säger Patric Stafshede.