umeHotel.jpg
Obemannad incheckningsdisk i nya hotellet U&ME i Umeå ska skötas av gästerna själva. I bakgrunden fiket Kulturbageriet som också fungerar som frukostsal för hotellets gäster.

Hotellets it som inte syns

It-lösningen för obemannade hotellet U&ME i Umeå måste fungera enkelt och stabilt. Gästerna ska kunna boka och betala via internet och registrera sig själva i en incheckningsmaskin som skriver ut rumsnyckeln. Det utmanande uppdraget gick till Atea.

Ateas kundtidning Tomorrow berättar om de utmaningar som Ateas konsulter ställdes inför när de fick i uppdrag att bygga it-infrastrukturen i nya obemannade hotellet U&ME. Under senaste åren har digitalisering och nya tekniska lösningar förändrat hotellbranschen samtidigt som gästernas förväntningar på ett fungerande internet är stor.

Mattias Lilliesköld, seniorkonsult på Atea i Umeå och tekniskt ansvarig för it-infrastrukturen i nya hotellet berättar om hur förändrade vanor hos hotellgästerna sätter tekniken på nya prov. Tidigare räckte det med att läsa mejl, surfa och posta inlägg på sociala medier.

– Nu använder de i högre utsträckning strömmande medier för att se filmer och använda olika play-tjänster. Det ställer betydligt högre krav på det trådlösa nätverket. Jag tror att vi endast sett början på denna utveckling, säger Mattias Lilliesköld till tidningen Tomorrow.

Alla it för administration och gäster i hotellet ska fungera sammanvävt och sömlöst, byggt med molnlösningar och trådlösa nätverk.

En extra utmaning för tekniken var hotellets design. Inga extra ledningar fick dras i rum eller korridorer. Dolt kablage fick inte heller dras in i de brandskyddstätade rummen.

Några av de lösningar som Atea byggde är:

  • Dolt trådlöst nätverk som hanterar tv, telefoni, betalningar, värme, lås och internet.
  • En hybrid molnlösning med servrar i Ateas eget datacenter.
  • Office 365 för hotellets administration.
  • Cisco Meraki för trådlöst nät som konfigureras, övervakas och underhålls genom en molnbaserad tjänst.
  • F-Secure molnbaserad antiviruslösning.

Läs mer i Ateas kundtidning Tomorrow.

U&ME
Vid ankomst knappar hotellgästen in sitt bokningsnummer och får då en rumsnyckel utskriven. Vid utcheckning släpps rumsnyckeln tillbaka i en springa.

Text och foto: Mikael Hansson