elevfanny.jpg
Fanny Grönborg går första året på Naturbruksprogrammet, Forslundagymnasiet i Umeå. Hon är en av alla gymnasieelever som fått egen bärbar dator.

Hundarna på Youtube

– Ibland när vi har har hundlektion visar vår lärare filmer från Youtube så vi får se freestyle med hundar, berättar Fanny Grönborg.

Fanny Grönborg är en av alla Umeås gymnasieelever som får en egen bärbar dator av sin skola. Läs om hela
projektet med elevdatorer.

För Fanny Grönborg är Blocket på internet inte bara en plats där man köper och säljer saker. Det är också ett ställe där hon lär sig mer om marknaden för hundförsäljning.

Genom att studera annonserna över tibetanska terriervalpar, finska lapphundar, fågelhundar och Chihuahuablandningar följer hon hur marknaden för hundar förändras över tid och vad som är viktigt att ta upp för den som vill sälja eller köpa en hund. Fanny berättar att hon till exempel kunnat se hur priset för små blandrashundar stigit kraftigt under de fyra år som hon mer noggrannt följt försäljningen på Blocket.

– Det här är kunskap som kan hjälpa mig i framtida jobb för jag kommer kanske själv att köpa och sälja hundar. Det är mitt mål att jobba med hundar livet ut, berättar Fanny.

Vill jobba med hundar

Fanny Grönborg kommer från Lycksele men bor under veckorna på elevhemmet vid Forslundagymnasiet i Umeå. Hit har hon kommit för att få lära sig mer om djur och särskilt hundar. Fanny är schäferfantast och har i flera år varit övertygad om att det är just hundar som hon ska jobba med i framtiden. Så nu går hon Naturbruksprogrammet med inriktning Djurvård för att i framtiden kunna arbeta med hundvård och hunduppfödning.

När Fanny Grönborg började på gymnasiet fick hon liksom de andra eleverna en egen bärbar dator av skolan. Den har blivit ett perfekt verktyg för henne när hon vill lära sig mer om hundar, menar hon, och hon gillar när hennes lärare visar Youtube-filmer om hur hundar och människor kan lära sig kommunicera.

Fanny berättar att hennes lärare visat freestyle-filmer från Youtube. Freestyle innehåller övningar med musik och rörelser där lyhördheten mellan hund och människa måste vara på topp.

På Youtube finns en mängd filmer om freestyle och när läraren använder filmerna i undervisningen blir det för Fanny ett ytterligare läromedel utöver de böcker hon läser och de praktiska övningar de har på skolan kring hundvård.

– Men i skolan får vi framför allt lära oss mycket praktiskt. Vår lärare tar in hundar i klassrummet och visar oss hur skallen sitter och revben och sånt, berättar Fanny.

Håller kontakt med webbkamera

Det här är första året som Fanny bor borta från sina föräldrar i Lycksele. Men med hjälp av webbkameran i datorn och programmet Skype, som hon laddat ner, har hon hittat ett bra sätt att hålla kontakt.

– När jag ringer mamma använder jag webbkameran. Om jag köpt något nytt, kanske ett par skor, kan jag visa det för mamma. Och hon kan visa sin hund för mig, om hon har klippt den eller så.

Att koppla kameran till Skype är också bra, tycker Fanny. Som när hennes syster var på Hawaii. Då tog hon med sig datorn med webbkameran, kopplade upp sig via Skype till Fanny hemma i Sverige och kunde sedan direkt från stranden visa allt som Fanny ville se.

Men Skype är inget som Fanny och de andra använder i skolan.

– Vi använder inte Skype i undervisningen. Fast man skulle ju kunna göra det, kanske ringa mannen som talar med hundar, funderar Fanny och skrattar lite åt sin idé.

Så blir hon tyst en stund och fortsätter eftertänksamt:

– Det skulle vara ganska fränt att ringa någon expert någonstans och fråga om olika saker.

Det märks på Fanny att hon allt mer börjar upptäcka nya sätt att använda sin dator också i skolan och i undervisningen. För henne håller den på att bli ett viktigt verktyg för att orientera sig i sin omvärld.

 

Text och foto: Mikael Hansson


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 9 mars, 2010Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

9 mars, 2010