John Vestberg, vd för Clavister.
John Vestberg, vd för Clavister.

Hundratals miljoner till regionen för cybersäkerhet

I dagarna tar cybersäkerhetsföretaget Clavister emot ny utbetalning från Europeiska Investeringsbanken med ytterligare nära 50 miljoner kronor av utlovade 200 miljoner.

Ytterligare nära 50 miljoner kronor (5 MEUR) har cybersäkerhetsföretaget Clavister tagit in i dagarna. Clavister är en ledande leverantör av högpresterande cybersäkerhetslösningar med huvudkontor i Örnsköldsvik och starkt växande utvecklingskontor i Umeå, där nya lokaler ska invigas i närheten av Umeå universitet.

I slutet av 2017 skrevs ett låneavtal med Europeiska Investeringsbanken på motsvarande ca 200 miljoner kronor (20 MEUR) för att stödja en fortsatt tillväxt. De omkring 50 miljoner kronor som Clavister nu tar emot är den andra utbetalningen av sammanlagt tre som företaget tar emot.

– Vi är oerhört glada över investeringen i vårt företag, men också på att området europeisk cybersäkerhet ökar i betydelse och global konkurrenskraft, konstaterade Clavisters vd och koncernchef John Vestberg i samband med att avtalet med Europeiska Investeringsbanken skrevs.

Clavisters produkter skyddar nätverk från hackerattacker och andra digitala säkerhetshot. Företaget är ett av endast tre i Europa bland världens 20 främsta cybersäkerhetsföretag, och som framgångsrikt konkurrerar på en USA-dominerad marknad.

Många nya affärer

Under hösten 2018 har Clavister meddelat ett stort antal nya affärer:

  • En återförsäljare i södra Polen nischad mot säkerhet blir den senaste partnern att sälja Clavisters produkter på den snabbt växande polska marknaden.
  • En betydande mobiloperatör i Nordamerika har valt att implementera Clavisters virtuella säkerhetslösning i sitt nätverk.
  • Ett strategiskt alliansavtal med indiska Tata Communications and Transformation Services (TCTS).
  • Clavister har fått i uppdrag att säkra upp Sydostasiens största universitet med företagets multifaktor-autentiseringslösning för att skydda studenter och fakulteter i ett av de större autentiseringsprojekt som genomförs i Asien. Universitetet är ett av Asiens mest respekterade lärosäten och har ett stort utbud av forskningsenheter och -områden som spänner över dussintals fakulteter, högskolor, tiotusentals studenter och nästan 10 000 anställda. Implementeringen kommer att vara.
  • Socialdepartementet i Tunisien har valt Clavister för att säkra landets motsvarighet till svenska försäkringskassan. Detta öppnar för ett långsiktigt samarbete tillsammans med den tunisiska offentliga sektorn.
  • Clavister har även skrivit avtal om utökat antalet brandväggar av datacenterklass hos en av norra Sveriges mest respekterade serviceintegratörer och datacenter, ICECON.
  • En ny återförsäljare,iPhoenix Networks PC, kommer att erbjuda Clavisters lösningar och produkter på den grekiska marknaden.
  • Tjeckiska Atlantis Telecom Spol blir ny distributionspartner för Clavisters lösningar för tjänsteleverantörer och systemintegratörer.
Om EIB

Europeiska investeringsbanken (EIB) är Europeiska unionens finansinstitut för långfristig finansiering och ägs av EU:s medlemsstater. Banken tillhandahåller långfristig finansiering till ekonomiskt bärkraftiga investeringar för att bidra till EU:s politiska mål. Under 2016 tilIhandahöll EIB lån på totalt närmare 1,9 miljarder euro till svenska projekt.