Lena Miranda

I Almedalen får fler lära sig programmera

För att klara sig i en digital värld behöver barn kunna programmera. Men i Almedalen får också politiker lära sig knäcka koderna.

– Genom att arrangera CoderDojo Almedalen vill vi ge politiker och beslutsfattare en inblick i hur kul det är med programmering, men också ge en förståelse för kunskaper som kommer att vara avgörande för våra unga i vårt framtida samhälle, säger Lena Miranda, VD för Mjärdevi Science Park, som är en av arrangörerna för CoderDojo Almedalen.

Hon står mitt bland en mängd bord där barn sitter fördjupade vid datorer för att lösa olika programmeringsuppgifter. Än så länge är just dessa barn för små för att starta företag, men Lena Miranda menar att det är viktigt att de tidigt får pröva på programmering.

Inte minst för att de i framtiden ska kunna bli entreprenörer som vill starta det som kan bli framtidens tillväxtföretag eller jobba med programmering på annat sätt.

– Kompetensförsörjning är en av de främsta aktiviteter vi jobbar med, inte minst inför framtiden. Om tio år är de här barnen där och vi vill koppla samman talanger som brinner för det här, säger Lena Miranda. 

Almedalen CoderDojo
Full aktivitet kring datorborden i Almedalen när CoderDojo lär barn och vuxna programmera.

Programmering i grundskolan

Teknikens snabba framfart ger nya verktyg och möjligheter att lösa allt mer komplexa problem, som i sin tur ställer krav på nya kompetenser. Datorer och mjukvara har en klar plats i skolornas vardag, men tekniken används i första hand som ett hjälpmedel, medan underliggande idéer ofta lämnas i skymundan.

Flera länder håller därför på att införa programmering i grundskolan och CoderDojo är ett av många initiativ för att öka kunskapen bland barn och unga om programmeringens grunder. Skapa förståelse är ett syfte, men också att få fler att välja IT-utbildningar eftersom det enligt uppgifter kommer att saknas närmare en miljon programmerare i Europa år 2020.

Många initiativ runt om i landet

Förutom CoderDojo i Almedalen och på andra orter pågår också många andra initiativ runt om i landet för att lära  barn programmera. Nyligen kunde Infotech Umeå berätta om hur
Skellefteå kommun nu i sommar arrangerar en kodskola
för tjejer mellan 9-12 år och i Umeå genomfördes en kodskola hösten 2014.

En av volontärerna som då hjälpte barnen att få de första grunderna i programmering var Klara Sporrong, student på Civilingenjörsprogrammet för interaktion och design vid Umeå universitet.

– Det här är framtiden, att lära barn programmering, kommenterade Klara Sporrong
i en intervju i SVT, och hon menade att det är mycket lätt att lära barn programmera.

– När man kommer över en gräns så faller allt på plats, menade Mikael Wikner, också han student och volontär.

CoderDojo Almedalen

– CoderDojo betyder ”platsen där du programmerar”, berättar Linnea Rothin, ordförande i CoderDojo Norrköping och en av de coacher som lär ut programmering i Almedalen.

– Vi försöker på ett lekfullt sätt introducera barnen för programmering inom spel, webb och programmering. Vi har även testat CAD och 3D-printing under våra workshops, fortsätter hon.

Bakom initiativet CoderDojo Almedalen står CoderDojo-verksamheterna från Gotland, Linköping och Norrköping, Linköpings Universitet, Sveriges Ingenjörer, SICS Swedish ICT, samt Mjärdevi Science Park.

Text och foto: Mikael Hansson


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 28 juni, 2015Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

28 juni, 2015