Christoph Auer Welsbach, investerare från IBM Ventures
Jag vill se en stark vision och vilja att verkligen skapa förändring, säger Christoph Auer Welsbach, investerare från IBM Ventures, när han deltar på Stockholm Tech Meetup.

IBM vill se stark vision hos startups

”Jag vill se en stark vilja hos startups att verkligen skapa förändring”, säger Christoph Auer Welsbach, investerare från IBM Ventures.

– När jag värderar ett startup vill jag se ett team som tänker bygga ett företag som håller för de kommande hundra åren. Jag vill se en stark vision och vilja att verkligen skapa förändring, säger Christoph Auer Welsbach, investerare från IBM Ventures, när han deltar på Stockholm Tech Meetups månatliga möte i april på Hilton i Stockholm.

– Jag vill gärna se någon form av applikation som kan testas på en gång, inom det närmaste året. Men framför allt en vision bakom som kan förändra ett ekosystem, en infrastruktur, säger han.

Skala upp och växa
Allt fler stora företag söker idag samarbete med startups. Så gör också IBM. Som investerare för IBM Ventures möter Christoph Auer Welsbach ständigt nya växande startups för att se hur IBM kan stötta dessa att skala upp och växa.

På Stockholm Tech Meetup är han en av gästerna i panelen och hinner både berätta om IBMs syn på investeringar i startup-företag och på ett högst praktiskt sätt vara med bedöma tre startups som under kvällen får komma fram och pitcha sina idéer.

Ser ett starkt startup-Sverige
Baserad i Amsterdam med erfarenhet av startups från hela Europa ser han mycket positivt på Sveriges startup-företag.

– Min känsla av Sverige är att det finns en högre kvalitet på startup-företagen här. De har starkare team av grundare med visioner utan fluff som du kan möta på andra håll. Det finns också djupare teknik här som molnhantering och infrastruktur, det gillar jag på alla sätt.

Knyter an till startups
Christoph Auer Welsbach menar att IBM gärna knyter an till sådana företag. Han betonar att IBM är en av de största spelarna i världen som stöttar banker, mediaföretag och andra med teknik. Här finns en massiv forskningsstyrka att rulla fram. IBM investerar, enligt Christoph Auer Welsbach, över sex miljarder dollar varje år i forskning, varav två miljarder går till det stora projektet Watson med dess kognitionsforskning.

– Mitt primära fokus när jag tittar på startups handlar om kognition och maskininlärning som vi kan använda i hårdvara eller mjukvara, säger Christoph Auer Welsbach.

– Vi kan gå in som partner i projekt och hjälpa startups att skala upp utifrån deras visioner. Vi kan också hjälpa dem med att förstå var det finns en marknad inom deras olika industrier.

– Jag talar gärna med startups, det är alltid roligt att få möta dem på en personlig nivå, konstaterar Christoph Auer Welsbach.

Sthlm Tech Meetup

När Sthlm Tech Meetup träffas en aprilkväll på Hilton i Stockholm sitter Christoph Auer Welsbach, IBM Ventures, i panelen tillsammans med Dan Ouchterlony, Schibsted Growth, Arta Mandegari från startup-bolaget Albert, och Miriam Grut Norrby, Schibsted Growth.