Wavy
Investerare och medgrundare av Wavy. Från vänster: Robin Jakobsson, medgrundare och systemarkitekt på Wavy, Ida Backlund, Isabella Löwengrip, Fredrik Ampler, medgrundare och vd och Miriam Nilsson, medgrundare samt sälj- och marknadschef.

Ida Backlund investerar i frisörbranschen

Ida Backlund, grundare av Rapunzel of Sweden, är en av investerarna i gotländska Wavy och dess digitala bokningssystem för frisörer.

Förutom Ida Backlund, framgångsrik entreprenör från Umeå, har också Isabella Löwengrip och Pingis Hadenius gått in i bolaget.

Wavy har stora globala ambitioner och siktar närmast på en etablering i Europa med sitt mobilanpassade bokningssystem för frisörer.

– De brittiska, tyska och spanska frisörbranscherna skiljer sig inte särskilt mycket från den svenska. De är småföretagare som behöver komma närmare sina kunder genom att bland annat öka sin tillgänglighet. Wavy är ett mobilanpassat bokningssystem. Det enda salongen behöver är en iPad för att övergå från papperskalender till digital administration, säger grundarna Fredrik Ampler, Miriam Nilsson och Robin Jakobsson.

Global digital aktör

– När vi träffade grundarna kändes det väldigt rätt i tiden med den här typen av skalbar tjänst. Jag hoppas att kunna bidra med mina erfarenheter av att vara en global digital aktör i branschen, säger Ida Backlund som är en av Umeås nya framgångsrika entreprenörer. Hon startade sitt förtag Rapunzel of Sweden hos inkubatorn BIC Factory och har även deltagit i flera startup-arrangemang hos Uminova Innovation.

– Vi är superglada att Ida ombord. Hon är en rak, jordnära person med enorm erfarenhet av branschen och försäljning utanför Sverige, säger Miriam Nilsson.

Digitala möjligheter

Samarbetet med den nya trion Löwengrip, Backlund och Hadenius är resultatet av att ha utvecklat en produkt som saknades på marknaden i en till stor del analog bransch. Affärsnyttan i kombination med den låga tekniska tröskeln liksom blandningen av smarta detaljer som förenklar för den mobila kunden gör produkten intressant för en allt större marknad.

– Vi är bosatta på Gotland och driver vårt företag härifrån ön. Det gör kanhända att vi är ännu mer lyhörda för och ser digitaliseringens möjligheter. När man pratar om startups i Sverige som ska digitalisera olika branscher faller ofta allt ljus på Stockholm. Därför är det väldigt roligt att våra nya samarbetspartners har tittat utanför Stureplan, säger Wavys grundare.