Ignite knyter samman startups och storbolag

För att Sverige ska bli mer konkurrenskraftigt måste startups och storbolag samarbeta närmare. Ignite Sweden skapar unika förutsättningar för detta, och norra Sveriges större företag och startups behöver vara med på resan.

Allt fler stora bolag söker sig till startups för att få in nya idéer och öka takten på sin egen innovation. Men konkurrensen om svenska startups är stor. Världens ögon är riktade mot Sverige eftersom många svenska startups framgångsrikt har inlett nationella och internationella samarbeten som har gett en rejäl hävstång till företagens utveckling. Googles köp av Limes Audio för ett år sedan är ett tydligt exempel från Umeåregionen.

Men att en stor del av vår innovation går på export kan på sikt vara en fara för Sveriges konkurrenskraft.

– Svenska storföretag blir lidande då de inte får tillgång till innovationerna, säger Stina Lantz från Ignite Sweden som arbetar med att knyta samman Sveriges startups med storbolagen.

– Här kan ett väldigt tidigt startup få testa en affärsidé, få en mentor och verifiering av en bransch de vill gå in i. Men merparten av de startups som vi matchar genom Ignite har kommit en bit längre och behöver sitt första riktiga kundcase, vi brukar kalla det för den första riktigt krävande kunden då det handlar om make it eller break it, säger Stina Lantz.

Omöjliga kontakter

Inkubatorn Uminova Innovation är en av fem inkubatorer som är samarbetspart till projektet Ignite Sweden.

– Våra startups behöver på ett tidigt stadium komma i kontakt med sina potentiella kunder och genom Ignite Sweden kan man få tillgång till stora bolag som annars är svåra att nå. Det är helt enkelt ett ovärderligt sätt att träffa rätt person på ett större bolag, och de kan vara nästan omöjliga att komma åt om man inte har rätt kontakter. Ignite är så mycket mer än de event som anordnas på olika orter runt om i Sverige, man signar helt enkelt upp för att bli matchad rätt under hela året, säger Maria Olofsson, projektledare på Uminova Innovation.

Uminova Innovations affärsutvecklare Kjell Öberg utvecklar resenoemanget.

– Många bolag vi jobbar med har intressanta lösningar som många storbolag verkligen kan få användning för. Men teknikerna är inte alltid helt färdiga och då kan ett samarbete med ett storbolag vara helt avgörande för att ta sista steget till en fullt kommersiell produkt.

Kvalificerad matchmaking

Själva matchmakingen som Ignite genomför är väldigt kvalificerad.

– Som startup får man ansöka om att bli en del av Ignite. Därefter ser vi till att matcha ihop storbolagen med startups som är relevanta för just dem. Matchningen är helt och hållet affärsdrivet. Affärskopplingen är extremt viktig, säger Stina Lantz.

Matchmakingen sker i samband med ett utvalt antal tillfällen under året och den 27 mars genomförs en matchmaking i Uminova Innovations lokaler. På plats kommer många spännande startups finnas samt bland annat ABB, Stockholm Energi, Skogstekniska klustret och Umeå Energi.

Läs mer om matchmakingen här.