Ann-Christine Schmidt och Patrik Öhlund från Node Pole deltog under seminariedagen kring datacenterbranschen.
Ann-Christine Schmidt och Patrik Öhlund från Node Pole deltog under seminariedagen kring datacenterbranschen.

Industrin för datacenter växer i norra Sverige

Innovationer kopplade till datacenter ska få mer stöd. Det vill Datacenter Innovation Region. Startups och mindre företag har en viktig roll att spela i utvecklingen.

Seminariedagen om datacenter arrangerades i samband med Västerbotten på Grand Hôtel. Syftet var att föra en dialog om branschens utveckling och hur idéer och innovationer för datacenter kan utvecklas för att stärka Sveriges konkurrenskraft.

– Vi samlar de som vill jobba med ny innovation inom datacenterbranschen för att komma ut på en världsmarknad. Vi ligger långt fram i norra Sverige när det gäller branschutveckling och att jobba med små och medelstora företag kring innovationer, säger Annika Svensson, projektledare för satsningen.

Startups och mindre företag

Ett grepp som Datacenter Innovation Region tagit är att utveckla ett innovationsstödsystem för att stötta innovationer och ta dessa till marknaden. Det handlar om ett strukturerat sätt att stötta idébärare och företag som har innovativa idéer kopplat till datacenterbranschen. Här har startup-bolag och mindre företag en viktig roll att spela, menar Annika Svensson.

– Vi jobbar med leverantörer som Box Modul (ett företag från Öjebyn som tillverkar modulära datacenter med en smart och flexibel arkitektur som är lämplig för små och medelstora företagsapplikationer), eller Elastisys om vi tar ett Umeåperspektiv, berättar Annika Svensson.

– Vi jobbar med de som äger och driver datacenters som ACON och Hi5 i Umeå, eller med de som har stora datamängder som Mobilaris i Luleå eller BI Nordic i Skellefteå. Det finns ett stort intresse för detta från övriga Sverige och vi kommer nu att sprida det innovationsstödssystemet till andra regioner, säger Annika Svensson.

Många perspektiv

Programmet under dagen innehöll många perspektiv på utveckling av datacenter. Ann-Christine Schmidt, National Development Manager, Node Pole, och Patrik Öhlund, vd för Node Pole, gav en aktuell spaning om datacenterbranschens utveckling ur ett energiperspektiv.

Anja Palm, Skellefteå kommun, och Andreas Lundqvist, Luleå Näringsliv, gav sin syn på datacenterbranschens utveckling ur ett lokalt perspektiv.

Universitetet som motor för datacenterbranschens utveckling berördes av Karl Andersson, biträdande professor och verksamhetsledare vid Centrum för Distansöverbyggande Teknik vid Luleå tekniska universitet.

Tor Björn Minde, verksamhetsledare ICE, berättade om ICE, ett öppet datacenter för forskning och innovation där företag och forskare möts för att utveckla och testa innovativa datacenterlösningar.

Om hur Infrastructure Masons, en global organisation för personer i datacenterbranschen vill påverka den globala utvecklingen i datacenter- och IT-branschen, berättade Jeanette Nilsson, RISE iMasons.

Isabelle Kemlin berättade om det nybildade svenska branschrådet för datacenterindustrin, Swedish Data Centre Industry, som vill samla företag och organisationer i ett branschråd kring utveckling av datacenter.


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 30 januari, 2019Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

30 januari, 2019