Martin Rosvall och Robert Åkerblom-Andersson från Infobaleen jublande glada över priset som Årets avknoppningsföretag.
Martin Rosvall och Robert Åkerblom-Andersson från Infobaleen jublande glada över priset som Årets avknoppningsföretag.

Infobaleen prisas som Årets avknoppningsföretag

Umeå är känt för starka startupbolag som springer ur forskning. Infobaleen hyllas i år som Årets avknoppningsföretag.

Årets vinnare Infobaleen är ett avknoppningsbolag som bygger på flerårig forskning inom nätverksteori vid Umeå universitet. Utifrån senaste forskningen inom maskininlärning för komplexa system har Infobaleen utvecklat en plattform med självlärande algoritmer som omvandlar bolags transaktionsdata till värdefulla analyser och åtgärder.

Det kan vara att hitta igen grupper av kunder som uppvisar liknande beteende eller personliga rekommendationer, det vill säga hur varje kund rankar mot bolagets olika produkter, vilket är sannolikheten för en kund att göra ett nästa köp inom en given tidsperiod. Det kan också vara trendanalyser för att beräkna hur mycket av varje produkt som kommer att säljas under en kommande tidsperiod.

– Att vinna är såklart jätteroligt. Det boostar oss, säger Martin Rosvall, forskare och medgrundare av bolaget.

– Det är en nyckelperiod för oss just nu, vi sätter samman en ny produkt som det är allt fokus på.

På vägen fram till vinsten som Årets avknoppningsföretag har Uminova Innovation varit med som inkubator. Det har betytt oerhört mycket, menar Martin Rosvall.

– Uminova Innovation har varit med oss hela resan, de trodde på oss och gav oss ett nätverk som gjort att vi fått kunder och kan börja tjäna pengar. Det är viktigt att ha någon som sparkar på en i rätt riktning, säger Martin Rosvall innan han och Robert Åkerblom-Andersson går tillbaka till festvimlet med statyett och prischeck.