Katie Canning och Simon Almqvist Pettersson
Katie Canning är ny som kvalitetssäkrare på Level Eight. På bilden tillsammans med utvecklare Simon Almqvist Pettersson som också är nyanställd.

Inga buggar i spelen

Inga buggar får finnas i spelen. Därför satsar dataspelsföretaget Level Eight på en ny roll som kvalitetssäkrare. Irländska Katie Canning har fått jobbet.

Dagens spelföretag strävar hela tiden efter ökad kvalitet. Att släppa ut spel som kraschar och innehåller buggar håller inte. Därför kommer nya roller till inom företagen. En sådan är QA manager, eller kvalitetssäkrare, som det kan heta på svenska.

Level Eight
i Umeå har sedan starten släppt fyra spel, nu senast Robbery Bob 2. Tillsammans har spelen laddats ner 35 miljoner gånger och företagets omsättning fördubblades från 2013 till 2014 och ligger nu på 5,2 miljoner kronor (2014). Med allt fler användare till spelen så växer behovet för att rensa spelen från buggar och Level Eight har därför nyanställt Katie Canning som kvalitetssäkrare.

– Vi behöver testa och säkerställa kvaliteten på våra spel och vi behöver någon som tar hand om det på heltid. Spelen är omfattande och tar lång tid att spela igenom, inte minst de som kommer framöver. Och vi vill släppa så buggfria grejer som möjligt, säger Patrik Knutsson, vd för Level Eight.

Från Dublin till Umeå

Katie Canning flyttade till Umeå och Sverige från Dublin i januari 2015, men har redan lärt sig prata mycket bra svenska. På Level Eight spelar hon nu igenom både de gamla spelen och de nya som är på gång. Det innebär att hon får ta delar av nya spel allt eftersom de görs färdiga för att kontrollera att de inte innehåller buggar och felaktigheter.

– Spelen ska fungera. Vi vill inte ha buggar och de ska inte krascha, berättar Katie Canning.

– Det handlar om hela upplevelsen, att menyer ser bra ut, att användargränssnitt fungerar, att vi inte har några språkfel. Vi har spel med tio, tolv språk så vi måste testa allting ordentligt, fortsätter hon.

Katie Canning berättar om nödvändigheten att som kvalitetssäkrare vara noggrann, inte fuska sig igenom spelet, att tänka på detaljerna och inte glömma något. Allt handlar om att vara ordentlig och fokuserad. Vilket inte minst är viktigt eftersom alla fel ska kunna beskrivas och rapporteras till utvecklarna så att de förstår vad som behöver göras för att de ska kunna fixa det.

Integration med sociala medier

Men kvalitetssäkringen handlar också om att se över händelser och funktioner som ligger utanför själva spelet.

– Vi har mycket integration med sociala medier. Man kan till exempel logga in med Facebook och se hur det har gått för ens vänner i spelet, berättar Katie och nämner hur kopplingar till just Facebook också måste kontrolleras noggrant.

Nästa spel från Level Eight är idag på utvecklingsstadiet och kommer att lanseras 2016. Då förhoppningsvis med så få buggar som möljigt, eftersom Katie Canning nu kommer att följa utvecklingen hela tiden för att säkerställa kvaliteten.

Text och foto: Mikael Hansson