UpKeeper
UpKeeper Solutions erbjuder hjälp för att hantera stora mängder datorer i organisationer och företag. I mitten Torstein Bratvold, vd, flankerad av medarbetarna Kent Söderström och Håkan Juthberg.

Inga problem med datorkaos

När eleverna i Umeås kommunala gymnasier får bärbara datorer ställs stora krav på underhåll. En kraschad dator måste snabbt åtgärdas. Det löser man med automatiska ominstallationer.

Sveriges största elevprojekt med elevdatorer pågår just nu i Umeå. Kommunen har sedan två år tagit beslut om att alla kommunala gymnasieelever ska ha en egen bärbar dator. Idag har man över 4 500 elevdatorer igång och till hösten lägger man till ytterligare 1 200. Med så många datorer igång och eftersom man valt att låta eleverna själva vara administratörer på sina datorer ställs stora krav på att snabbt få igång en dator som kraschar.

Kreativa elever

- Elever är kreativa. De prövar sina datorer, installerar kanske hem en fri programvara och någonstans på vägen går det fel. Men då är det bara en knapptryckning som behövs för att återställa datorn till det gamla läget, säger Torstein Bratvold, vd för
UpKeeper Solutions, som levererat det automatiska systemet för underhåll av elevdatorerna.

Företaget UpKeeper Solutions har haft en stadigt stigande kurva sedan det bildades 2008 som dotterbolag till Office IT Partner.

- Vi växte med 100 procent under 2009 trots att det var finanskris, berättar en nöjd Bratvold.

Ny delägare i Polarrenen

På den nordiska marknaden har UpKeeper Solutions sålt omkring 40 000 produktlicenser och man har nu börjat titta på marknader i Storbritannien, Tyskland och har även varit med på mässor i USA. Inför 2010 har UpKeeper Solutions som mål att växa ännu mer. Man har fått en ny delägare i form av Polarrenen och med friskt kapital och kompetens från dem anställer man fler säljare  för att kunna möta behov från nya kunder.

Kärnan i verksamheten är produkten UpKeeper som håller ordning på operativsystem och applikationer i Windowsmiljöer. Med produkten kan man automatisera installationer, och uppdateringar av programvaror och operativsystem kan skötas från en central punkt. Målet med en sådan automatiserad IT-miljö är att spara tid och pengar, samtidigt som man ökar kvaliteten flexibiliteten.

It-tekniker klarar fler datorer

- En it-tekniker kan manuellt hantera och underhålla mellan 100 till 200 datorer. Med UpKeeper automatiserar man hanteringen så att it-teknikern på egen hand kan klara 1 500 till 2 000 darorer, menar Torstein Bratvold.

För en kommun, en myndighet eller ett företag som jagar lägre kostnader och enklare service är det självfallet ett tungt argument eftersom det till 90 procent, enligt Bratvold, är mjukvaruproblem som gör att datorer kraschar. 

Många stora organisationer har liksom Umeå kommun genom åren vänt sig till UpKeeper Solutions. EIAB  (El och Industrimontage), landstinget i Västerbotten och andra län, och Clas Ohlson med behov att hantera alla sina kassadatorer i butikerna runt om i landet är exempel på verksamheter som valt UpKeeper för att sköta driften och på distans kunna felsöka och hantera problem.

Idag finns UpKeeper Solutions kunder främst inom den offentliga sektorn som landsting och kommuner, ofta i miljöer där över 100 datorer ska underhållas.

– Behovet av lösningar som effektiviserar hantering av datorer ökar ständigt och samarbetet med Polarrenen skapar förutsättningar att svara upp mot efterfrågan, både i Sverige och på andra marknader, säger Torstein Bratvold i ett pressmeddelande i samband med att Polarrenen gick in som delägare.

Text och foto: Mikael Hansson