Ingenjörer och spelutvecklare allt närmare varandra

Industrins simuleringar kommer allt närmare datorspel när Algoryx i Umeå integrerar sin realtidsfysikmotor AgX Dynamics med spelmotorn Unity.

Umeåföretaget
Algoryx
har utvecklat en fysikmotor, AgX Dynamics, som med mycket hög beräkningsprestanda gör det enklare för ingenjörer och andra att skapa avancerade simuleringar i 3D som kan visa på effekter som motsvarar den verkliga världen.

Ingenjörer och spelutvecklare

När Algoryx nu integrerar sin fysikmotor med spelmotorn Unity innebär det att spelutvecklare och ingenjörer i större grad kan dra nytta av varandras plattformar.

Unity är en grafikspelmotor som används vid utveckling av ett stort antal mobil- och dataspel. I Umeå använder exempelvis spelföretagen Zordix, Level Eight och Turborilla motorn Unity när de utvecklar sina spel.

– Vi tror att ingenjörer kan ha nytta av spelteknologi när de arbetar med fysiksimulering och modeller som simulerar rörelse. Det ger 3D-grafik av betydligt högre kvalitet och bättre möjligheter till interaktionsdesign än i traditionella ingenjörsverktyg, säger Kenneth Bodin, vd för Algoryx.

Skapa spel

Företag och industrier kan också ha nytta av integrationen mellan AgX Dynamics och Unity om de vill skapa ett spel utifrån någon produkt, till exempel för marknadsföring. Integrationen mellan plattformarna ger då möjlighet att skapa spel som baseras på simuleringar av hög kvalitet, till exempel fordonsdynamik, fartygshydrodynamik, robotik, hydraulik, wire-, kabel-, kontakt- och rörelsedynamik.

Integrationen mellan AgX Dynamics och Unity ger på så sätt både ingenjörer och spelutvecklare bättre verktyg för att efterlikna verkligheten.