Stipendiater SoftLab

Internationella innovatörer till Sliperiet

Under hösten välkomnas fyra utvalda innovatörer och konstnärer, utvalda bland ett stort antal sökande från hela världen, till Sliperiet i Umeå.

Med stöd av Hakon Swenson stiftelse tilldelas konstnärerna, som har vitt skilda bakgrunder, arbetsstipendier och rådgivning i samarbete med inkubatorn eXpression Umeå. Arbetsstipendiet ska ge konstnärerna möjlighet att under tre månader utveckla sin praktik med tillgång till Sliperiets verkstäder och teknikstöd för att kunna förverkliga ambitiösa och experimentella projekt. Möjligheten har lockat ett stort antal sökande från hela världen.

Noden i detta är Sliperiets SoftLab, en unik verkstad med verktyg för prototypande relaterat till textil och kroppsnära teknologi. Syftet är att berika den lokala innovationsmiljön och generera nya idéer kopplat till den tillgängliga tekniken.

– Vi har sett hur tidigare stipendiater inspirerat användare och skapat kontakter med lokala idébärare i stan, inte minst med forskare och studenter på konstnärligt campus. Direkt vid ankomst kommer de i kontakt med olika lokala intressenter och de presenterar sin praktik på olika sätt under tiden här. I flera fall har samarbeten inletts som sträckt sig betydligt längre än arbetsvistelsen, säger Linnéa Therese Dimitriou, konstnärlig ledare vid Sliperiet.

Samverkan med inkubator

I år har Stipendiet förstärkts ytterligare genom samverkan med inkubatorn eXpression Umeå, en akademinära inkubator för kulturella och kreativa näringar.

– Genom att de får möjlighet att få stöd av våra affärsutvecklare och branschexperter på Expression får de också möjlighet att testa sitt entreprenörskap, vidareutveckla sina produkter och få stöd i sitt företagande, säger Marlene Johansson VD, eXpression Umeå.

– Expressions program är ett tillskott som utan tvekan ger denna satsning en extra skärpa. Vi är mycket glada att kunna erbjuda detta års stipendiater det bästa vad gäller såväl produktionsmiljöer som affärsutveckling, och ser fram emot att välkomna årets grupp av unga lovande kreatörer, säger Emma Ewadotter, verksamhetsledare för SoftLab på Sliperiet.

De fyra som får ta emot Softlab stipendiet 2018 är textilkonstnären Clara Sullà från Spanien, materialforskaren och produktdesignern Austeja Platukyte från Litauen, Stockholmsbaserade textilkonstnären Nanny Rådenman samt modisten Catharina Carlsson från Umeå.