Jan-Olsson-webb.jpg
Jan Olsson, VD Uminova Invest berättade för investmentbolagen om Umeåregionens utmärkta samarbetsklimat, samt vikten av ett inflöde av riskkapital och syndikeringspartners.

Investmentbolag lockas till Umeå

Investmentbolag lockas till Umeå

Tre svenska och ett danskt investmentbolag kände inte mindre än nio regionala företag inom medicinsk teknik och läkemedel på pulsen. Biotech Umeå var initiativtagare till finansieringsdagen.

– Flera av life science-företagen i Umeå-regionen håller absolut världsklass och vi vill synliggöra detta.  Ett avtal mellan avknoppningsbolag och finansiär, är själva målet, men det viktiga är att våra företag sår ett frö hos investerarna som i första hand leder till fortsatt dialog, säger Kurt Strömgren, operativt ansvarig för Biotech Umeå.

Umeå är en starkt växande region inom life science-forskning och på Umeå universitet, där själva ”råvaran” finns, satsar man 54 procent av omsättningen på just forskning. Under bara de senaste tre åren har antalet life science-företag i Umeå ökat med 70 procent. Inom Biotech Umeå finns ett 60-tal företag, oftast avknoppade ur forskning på universiteten och universitetssjukhuset.
– Det här är ett väldigt bra initiativ och ett jättetillfälle för vårt bolag, vi får en halvtimme att beskriva vår verksamhet för investerare som har ett uttalat intresse för vårt företag och våra produkter, säger Kjell Öberg, VD för Likvor, ett av bolagen som deltog i riskkapitaldagen.
Ett av investmentbolagen konstaterade att det är förvånande att det inte finns fler investorer i Umeå, en dag som denna. Detta med tanke på att arrangemanget som helhet borde ha väckt intresse hos fler investmentbolag.
– Utan Umeå Biotech Incubator hade vi inte kommit så långt som vi gjort, säger Pia Keyser, VVD för Creative Antibiotics. Hon lyfter fram Umeå stads storlek som något väldigt positivt.

– Vi känner alla våra kontakter på kommunen, ledningen på universitet och journalisterna här och det underlättar för oss. Vi vill absolut inte flytta härifrån, säger Pia Keyser.

De andra företagen som presenterade sig var Umeåföretagen; Axongen, Bioresonator, Helicure, DDD North, Omniohealer och Skellefteåföretagen; Argentum, Mobile Robotics samt Micus.
Arrangör av finansierings- och riskkapitaldagen i Umeå var Biotech Umeå, Uminova Innovation, Umeå Biotech Incubator, Connect Norr, Uminova Invest, EU:s regionala investeringsfond, samt Innovationsbron.
För mer information kontakta:
Magdalena Krajewska, marknadsansvarig Biotech Umeå
090-15 48 51, 070-294 49 19
magdalena.krajewska@biotechumea.se

Text av: Hanna Olsson

Publicerad: 14 december, 2009Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Hanna Olsson

14 december, 2009