Alexander Sehlin och Klara Kröger Nygren ser fram mot att Cinnobers nya dotterbolag ska kunna ta in 50 anställda. Redan har 20 personer anställts i bolaget som kommer att utveckla mjukvara för riskhantering inom banker och finanshandel.
Alexander Sehlin och Klara Kröger Nygren ser fram mot att Cinnobers nya dotterbolag ska kunna ta in 50 anställda. Redan har 20 personer anställts i bolaget som kommer att utveckla mjukvara för riskhantering inom banker och finanshandel.

Nytt IT-bolag siktar på 50 anställda i Umeå

Cinnober startar nytt dotterbolag, Minium, i Umeå för att utveckla riskhantering för världens banker.

Etableringen av det nya bolaget Minium är redan igång och går med rekordfart. På kort tid har företaget anställt 20 personer till kontoret i centrala Umeå. Men planerna sträcker sig långt mer än så.

– Vi har enormt mycket att göra. Vi skulle redan idag kunna sätta 50 personer i arbete. Men det tar ju ett tag att rampa upp så vi tar det bit för bit, säger Alexander Sehlin, teknisk chef.

Siktar på 50 anställda inom kort

Att Minium har 50 anställda en bit in på 2018 ser han inte som någon omöjlighet. Sammanlagt skulle det innebära närmare 150 anställda för Cinnober-koncernen i Umeå som därmed skulle bli en av de största IT-arbetsgivarna i staden.

– Mycket handlar dock om att vi hittar rätt kompetens, fortsätter Alexander Sehlin.

Hittills har det dock inte varit något problem. Cinnober har gott rykte och många söker sig till företaget.

– Vi har lyckats bra med att hitta in hos studenter från Umeå universitet. Av de första 20 som vi anställt till Minium har 19 läst här i Umeå och den tjugonde har också koppling hit, konstaterar Alexander Sehlin.

Det nya bolaget innebär en helt ny verksamhet för Cinnober som traditionellt främst utvecklat system för stora aktiebörser över hela världen. I Umeå har den grenen vuxit på bara några år till ett 90-tal anställda, i Stockholm finns närmare 200 anställda.

Riskhantering hos banker

Det nya bolaget som nu placeras i Umeå ska möta ett växande globalt behov av riskhantering hos banker. Arbetet att utveckla en helt ny tjänsteplattform, som till skillnad från de produkter bankerna använder idag, redan från början är byggd för realtidsanalys i molnet, har påbörjats och i London har ett säljkontor satts upp.

Den nya produkten för riskhantering som Minium ska lansera möter ett enormt behov hos banker och finansinstitut runt om i världen. Efter den stora finanskraschen 2008 har kraven på bankerna blivit mycket stora på att kunna hantera de kreditrisker som uppstår när de agerar som mäklare mellan leverantörer och kunder. I dessa typer av relationer sker mycket stora affärer och bankerna behöver som mellanpart kunna bedöma de risker som kan uppstå.

Nytt visuellt gränssnitt

– Idag måste handläggare och personal vid bankerna hålla mycket av detta i huvudet och klara av att överblicka stora mängder av data. Men vi ger dem nu en mycket enklare lösning med ett utvecklat visuellt gränssnitt som även kan ge ledningen i en bank snabb översyn av pågående affärer, förklarar Klara Kröger Nygren, som är UX-ansvarig på Minium vilket innebär att ansvara för interaktionsdesign.

Men att det är en enklare lösning stämmer bara på ytan och på det som användaren ser på sin skärm. Under huven är det en mycket avancerad skapelse som utvecklarna i Umeå tar fram.

För inte nog med att transaktionerna består av stora datamängder som ska hämtas in från en mängd olika källor. Allt ska också behandlas i realtid utan fördröjning i molnet samtidigt som allt kopplas till de stora säkerhetskrav som ställs på dessa affärer.

Flyglinje Umeå – London

På önskelistan står nu en flyglinje direkt mellan Umeå och London. Även om mycket går att sköta på distans så behöver Umeåkontoret ofta vara på plats i finanshandelns centrum i London, men med nuvarande flygtider innebär det alltid ett dygn extra i restid.

– Då är det enklare med exempelvis Amsterdam. Dit kan vi flyga över dagen, säger Alexander Sehlin.

Och vem vet. Kanske kommer brexit och uttåget ur EU innebära att banker och finansinstitut flyttar från London. Redan spekuleras om att Frankfurt kan bli nästa stora finanscentrum i Europa.

– Men det är inga problem för oss. Vi har Umeå som bas och kan hantera även sådana förändringar, säger Alexander Sehlin.