IT-bolag söker ny kompetens

IT-bolagens behov av kompetens blir allt bredare. För att möta nya studenter har IT-bolaget UDK träffat studenter som läser industriell ekonomi.

Affärssystem är det digitala hjärtat och lungorna hos företag, menar Mikael Wiklund och Jörgen Bohlin från UDK. Nyligen besökte de studenter som läser industriell ekonomi vid Umeå universitet för att berätta om vad ett IT-företag gör.

– IT kommer att vara en central del i deras framtida yrkesroll. Vi vet att många av studenterna kommer att ha en central roll i införandet av olika affärssystem, säger Jörgen Bohlin, vd för UDK.

– Så vi vill att de redan nu ska se att det finns möjlighet att jobba som affärssystemskonsulter, fortsätter han.

30 år har gått sedan UDK startade upp sin verksamhet. I begynnelsen var det stordatorkonsulting och UDK var tidigt ett av de första och ledande företagen på affärssystemet Movex, numera Infor M3. Men det är mycket som händer i UDK:s verksamhet idag. Företaget växer både till antalet och i sitt erbjudande med verksamhetsnära tjänster och affärssystem.

Det innebär att behovet av fler medarbetare och även ny kompetens är stor. Att Jörgen Bohlin och Mikael Wiklund nu träffar studenter som läser industriell ekonomi är en nysatsning i linje med det.

Under många år har IT-företag som UDK besökt mer uttalade IT-program som Systemvetenskap, Beteendevetenskap med inriktning mot IT-miljöer och Datavetenskap. Men i takt med att IT blir en del av all verksamhet i ett företag menar Jörgen Bohlin och Mikael Wiklund att det är viktigt att få in kompetens också från andra håll än rena IT-utbildningar.

– Studenter från Industriell ekonomi har en teknisk grund som botten och kan bidra som ingenjörer hos oss. Men de kombinerar också med ekonomi, organisation och ledarskap. Många av studenterna härifrån kommer att sitta som beslutsfattare och jobba med den här typen av affärssystem, så därför behöver vi dem också hos oss, förklarar Mikael Wiklund.

– Vi ser det här som ett sätt att marknadsföra IT-branschen och affärssystem till studenterna, säger Jörgen Bohlin.