karriardag150922-13.jpg
Frida Stenebo är snart klar med sin kandidatexamen i datavetenskap. På Karriärdagen vill hon nu höra vilka jobb it-företagen kan erbjuda henne.

Eftertraktade studenter söks av it-företag

Det är trångt bland montrarna när it-företag möter studenter på Umeå universitet. Rekordmånga företag är i år med under den så kallade Karriärdagen. Behovet av nya medarbetare är stort och intresset för att träffa kanske blivande medarbetare är på topp.

Det märks att Umeå blivit en het it-stad. Aldrig har så många it-företag valt att vara med när Umeå universitet bjuder in till den årliga Karriärdagen då företag får möta studenter som läser Datavetenskap och Interaktionsdesign. Tillsammans är det 23 företag som för en dag ställer upp med personal, montrar och affischer för att berätta om sin verksamhet och knyta kontakt med kanske blivande medarbetare.

Bredden bland företagen är stor. Här finns de stora konsultbolagen med hundratals anställda, men också de mindre företagen som utvecklat en egen produkt eller tjänst. Simuleringar, medicinsk tillämpning, säkerhetstjänster, finansiell it, media och dataspel är några branschområden som finns representerade.

Ger mersmak

Ett av företagen som finns med under dagen är Mopssys från Örnsköldsvik. Företaget har specialiserat sig på it-system till massa- och pappersindustrin och har kontor i såväl Örnsköldsvik som Vancouver, Kanada. Det är första året som företaget medverkar på Karriärdagen, något som redan ger mersmak, tycker Tomas Sandin, försäljningschef.

– Det är spännande att möta hungriga ivriga studenter. På förmiddagen var det förstaårsstudenter och gymnasiet som var här. Det var trevligt, de är nyfikna även om de ännu inte vet riktigt vart de ska ta vägen. De som kommer nu på eftermiddagen är mer inriktade på exjobb och traineejobb.

– För oss är det viktigt att vara här. Umeå och Övik har väldigt mycket nytta av varandra. Vi sitter på industrier och mycket produktutveckling och här i Umeå produceras studenter.

– Och det är inte långt mellan oss. Bara 47 minuter med tåg, konstaterar Tomas Sandin med ett skratt.

Mopssys
Mopssys från Örnsköldsvik utvecklare IT-system för massa- och pappersindustrin. Tomas Sandin och Maria Karlström är på plats för att berätta om företagets stora internationella verksamhet i ett 20-tal länder.

Vid Tietos monter står Thomas Ingvarsson, mjukvaruutvecklare. Han är själv relativt ny i Umeå, flyttade upp från Halmstad för drygt ett år sedan och fick genast jobb hos Tieto där han nu jobbar med Ericsson som kund.

– Det är rätt storlek på stan. Man har tillgång till allt. Jag stormtrivs också med jobbet i ett crossfunktionellt team, agilt med utmaningar varje dag, säger Thomas.

Eftersom han är nyinflyttad är det första gången som han är med på Karriärdagen och han erkänner att han är imponerad av uppslutningen, inte bara av studenterna utan också av företagen.

– Det är jätteroligt att vara här med mycket intresserade studenter. Men också roligt med företagen. Alla företag här gör ju något som är intressant., säger han och tittar ut över vimlet i lokalen.

– Umeå känns verkligen som en it-stad. Det är något på gång här, säger Thomas innan han skyndar sig tillbaka till sin monter för att prata med fler studenter.

Tieto på Karriärdagen
Thomas Ingvarsson från Tieto, till höger, gillar att träffa alla intresserade studenter. På bilden tillsammans med Clas Högvall.

Bland de många hundra studenter som kommit för att träffa företagen finns Frida Stenebo som är inne på sluttampen av sin kandidatutbildning i datavetenskap. I våras gjorde hon sitt examensarbete om öppet API i banker och nu i höst avslutar hon med några sista kurser. Karriärdagen har hon varit med på förut men den här gången är det lite annorlunda, lite mer skarpt läge. Nu vill hon höra vilka jobb som företagen kan erbjuda henne.

– Jag har pratat med ett företag här om en konkret öppning. Men det gäller att hitta rätt för både mig och företaget. Allt beror på om det klickar med de som är här och de som jag pratar med, säger Frida Stenebo innan hon går vidare till fler montrar för att prata med några företag som hon ännu inte hunnit träffa.

Karriärdagen arrangeras av Teknisk-naturvetenskaplig fakultet vid Umeå universitet i samarbete med MakeIT i Umeå.

Sogeti på karriärdagen
Erika Holmgren, Johan Tegman, Charlotte Erlandsdotter-Berglund och Eva Lund, alla från Sogeti i Umeå, fanns med hela dagen för att möta studenterna.

 

Vitec på Karriärdagen
Erik Jonsson och Johan Tufberg från programvarubolaget Vitec hade god tillströmning av studenter hela dagen. Vitec utvecklar system för fastighetsmäklare, bygg- och fastighetsbolag, banker & försäkringsbolag, energibolag, hälsoföretag, bildelshandlare och tidningsföretag.

 

paradox Interactive
Att jobba med utveckling av dataspel kan Christofer Stegmayr berätta om. Han kommer från Paradox Interactive som öppnat studio i Umeå för drygt ett år sedan och redan vuxit till 18 anställda. 

 

Dohi på karriärdagen
Richard Lindberg från Dohi Agency berättar om företaget som grundades av studenter vid Datavetenskap i Umeå och nu vuxit till nästan 100 anställda med kontor i Umeå, Stockholm, Växjö, Sundsvall och även med närvaro i San Francisco.

 

Cinnober på Karriärdagen
Jonas Engman, platschef för Cinnober i Umeå, visar hur företagets system ligger bakom aktiehandel i många av världens största aktiebörser. Företaget har ett 60-tal anställda i Umeå och närmare 200 i Stockholm och kunder finns i allt från Brasilien, Australien och London till USA. Till höger Viktor Jakobsson som precis börjat som trainee på kontoret i Umeå.  

 

Knowit på Karriärdagen
Knowit är ett av Umeås it-konsultbolag. Sammanlagt har företaget 1800 anställda på femton orter i Sverige, fem i Norge samt i Helsingfors, Köpenhamn, Bremen och Tallinn. Mats Wilhelmsson förklarar bredden i den verksamhet som ett it-konsultbolag kan erbjuda.

 

CGI på Karriärdagen
Nils-Petter Augustsson kommer från CGI, ytterligare ett av it-konsultbolagen i Umeå. I Umeå har CGI idag ett 50-tal anställda och från malmfälten i norr ner till Örnsköldsvik rör det sig om närmare 250.  

 

Algoryx på Karriärdagen
Algoryx har 18 anställda i Umeå som utvecklar avancerade system för simuleringar till industrin. Företaget har mycket nära koppling till Umeå universitet och Anders Backman, teknikchef, berättar att de tar emot många examensarbetare varje år.

 

Xlent på Karriärdagen
Anton Jonsson, Peter Johansson och Hanna Öhman kommer alla från Xlent i Umeå. Tidigare i år invigde företaget nya lokaler i Umeå. Här har de fångat in studenten Frida Stenebo.

 

Clavister på Karriärdagen
Clavister utvecklar säkerhetssystem och har sitt huvudkontor i Örnsköldsvik. Nyligen avslöjade företaget att de i höst kommer att öppna kontor också i Umeå för att komma närmare studenterna. På plats under Karriärdagen fanns Stefan Lejon, till vänster, och David Henriksson.

 

Omegapoint på Karriärdagen
Clara Scattergood och Mattias Sällström från Omegapoint fanns också på plats för att möta studenterna. Företaget jobbar bland annat med applikationssäkerhet och systemutveckling.  I år rankades företaget som ett av de 20 främsta på listan Sveriges bästa arbetsplatser.

 

Swedbank IT på Karriärdagen
Monica Salomonsson och Caroline Stark från Swedbank IT fångade upp många av studenterna och berättade om den stora verksamhet som banken har inom utveckling av system.

 

ITS på Karriärdagen
ITS vid Umeå universitet är en stor arbetsgivare med 180 anställda. Henry Jatko och Emma Mjöbring berättar om hur ITS utvecklar bland annat Ladoksystemet som är ett nationellt IT-baserat student- coh studieregister med en storskalig databas. Det finns 350 000 aktiva studenter i systemet och totalt 3,5 miljoner individer i systemet. Sveriges nationella antagningssystem till universitet och högskolor är ett annat stort uppdrag som ITS har.

 

Codemill på Karriärdagen
Codemill grundades av studenter och forskare från Datavetenskap vid Umeå universitet och utvecklar produkter för bland annat medicinteknik och media. Nyligen tog företaget hem en stor prestigfylld affär med The Guardian News & Media i England med ett system för videohantering. Linn Rosenberg berättar om företagets verksamhet. Ett drygt 30-tal anställda finns på företaget.

Tetx och foto: Mikael Hansson