Harry van der Veen, stolt grundare av NUITEQ, tar emot Stora MerIT-priset från Leif Häggmark, som assisteras av Annica Bergman.
Harry van der Veen (till höger), stolt grundare av NUITEQ, tar emot Stora MerIT-priset från Leif Häggmark, som assisteras av Annica Bergman, vd i Dataföreningen Sverige.

IT-företag i Skellefteå lockar

NUITEQ vann Stora MerIT-priset vid Möjligheternas dag i Skellefteå för företagets arbete med multitouch-skärmar.

IT-industrin behöver trots lågkonjunkturen fler kompetenta medarbetare. Med syfte att föra samman studenter med IT-företag genomförde
Dataföreningen
under torsdagen
Möjligheternas Dag
i samarbete med Umeå universitet, Luleå tekniska universitet, studentkårerna och Skellefteå kommun. Det blev en lyckad heldag för ett hundratal studenter från datainriktade utbildningar i Norr- och Västerbotten som valde att bekanta sig med vad Skellefteås IT-industri och IT-företag kan erbjuda.

Under dagen berättade Annica Bergman, vd för Dataföreningen i Sverige, för studenterna om hur en IT-karriär kan se ut. Leif Rehnström, Artopod, följde upp med att ge en inblick i samarbetet inom The Lodge, ett kreativt nätverk inom den digitala industrin i Skellefteå.

Efter lunch bussades universitetsstudenterna ut på olika turer för att på plats besöka IT-företag som AllTele, Ascom Network testing, Data Ductus, Datapolarna, LEAB, NUITEQ, SQS, NorthKingdom, Sirius IT, Systeam, Tieto och Voxit.

 

IT-studenter på besök hos Data Ductus. 

IT-studenterna Joakim Wallmark och Ralf Forsberg tittar närmare på mobiltelefontjänster hos Data Ductus. Patrik Lundberg från Data Ductus bistår.

 

IT-studenter på besök hos Data Ductus. 

Patrik Hedlund, Simon Danelöv och Per Erskjärns lyssnar intresserat på Leif Landén från Data Ductus.

Sammanlagt deltog nära 100 studenter i arrangemanget. Jämfört med det 60-tal som deltog år 2007 var det en klar ökning, vilket kan ses som ett tecken på att allt fler blir intresserade av IT-utbildningar. 

– Detta är ett utmärkt sätt att visa upp möjligheterna i Skellefteå för studenterna vid de närliggande universiteten. Vi ser hela tiden ett ökat intresse för Skellefteå från de studenter som deltagit tidigare år, säger Leif Häggmark, ordförande för Dataföreningen i Skellefteå.

Prisvinnare

Under kvällen delades även Stora MerIT-priset ut som detta år gick till Skellefteå-företaget NUITEQ. Dess vd Harry van der Veen var bland de första i världen med att ta fram en multitouch-skärm. Han och LTU Skellefteå fann varandra genom kontakter på nätet. Så småningom ledde detta till att Harry flyttade till Skellefteå och startade NUITEQ, som nu har en världsmarknad, ett 10-tal anställda i Skellefteå, och ytterligare 5 i övriga världen.

Årets IT-personlighet gick till Robert Lindberg, chef för Skellefteå flygplats, och pris för Årets bästa examensarbete gick till Andreas Ålund, som läst vid
Civilingenjörsprogrammet för Interaktion och design
vid Umeå universitet och därefter gjorde exjobbet vid Luleå tekniska universitet.
 

Text: Mikael Hansson Foto: Dataföreningen och Data Ductus