Henrik Olsén, Jim Carlsson och Håkan Wallberg.
Fler bostäder, fler it-studenter och snabbare hantering av nyanlända är tre krav som Henrik Olsén, Jim Carlsson och Håkan Wallberg i ledningen för Clavister har för fortsatt tillväxt.

It-företag kräver snabbare hantering av nyanlända

Fler bostäder, fler it-studenter och snabbare hantering av nyanlända är tre krav för fortsatt tillväxt från Clavisters ledning.

Säkerhetsföretaget Clavister tänker växa med en ny anställd varje vecka. Allt fler internationella affärer tas in och affärsområdet säkerhet på nätet har aldrig varit hetare. Framtiden ser onekligen ljus ut för Clavister som nyligen öppnat kontor i Umeå.

Men det finns några hinder som enligt företagets ledning kan oroa tillväxten. Det är för svårt att få tag på bostäder till nyanställda, och fler studenter måste tas in på universitetens it-utbildningar. Dessutom krävs en snabbare handläggning från myndigheter för att få nya medarbetare som flyttar in från andra länder tillgängliga för arbetsmarknaden.

I samband med ett ledningsgruppsmöte i Umeå fick Infotech Umeå ett samtal med företagets vd Jim Carlsson, Henrik Olsén, ansvarig för kundsupport, och Håkan Wallberg, ansvarig för Professional Services. Alla tre ser de mycket ljust på Clavisters fortsatta tillväxt.

– Vi räknar med att vi ska växa med en person i veckan under det här året. Det blir två till tre i månaden i Övik och en ny varje månad till Umeå, säger Henrik Olsén, ansvarig för kundsupport hos Clavister.

Tuff tillväxtplan
Det är en tuff tillväxtplan som säkerhetsföretaget Clavister tagit, men nödvändig för att kunna följa upp de allt fler internationella affärer som företaget vunnit under senare tid. Sedan Edward Snowden-affären och anklagelser om att USA, Storbritannien och Israel har avlyssnat andra stater och ledare som Brasiliens president Dilma Rousseff och Tysklands förbundskansler Angela Merkel ser allt fler kunder ett svenskt företag som ett mer neutralt alternativ. Vilket är positivt för Clavister som utvecklar fysiska och virtuella brandväggar och gateways.

– Att vi är ett svenskt företag är viktigt. Jag tror det är viktigare för de som är utanför Sverige än vad vi förstår. I norra och västra Afrika har Sverige ett extremt gott rykte. De vill gärna ha ett alternativ till franska, amerikanska och kinesiska säkerhetsbolag, säger Jim Carlsson.

Vilket i sin tur ökar möjligheterna till internationella affärer.

– De nya avtal vi tecknat är av den digniteten att vi måste stärka upp. Men vi måste också göra det i ett lagom tempo så att vi får ombord folk på att bra sätt, säger Jim Carlsson.

Behöver fler studenter
En del av tillväxtplanen är det utvecklingskontor som Clavister öppnade i Umeå i slutet av 2015. Huvudkontoret finns i Örnsköldsvik men närheten till Umeå universitet är viktig för att redan under utbildningen kunna bygga relationer med studenterna.

– Umeå har trots allt en helt annan rekryteringsbas än Övik, säger Håkan Wallberg.

– Men vi behöver fler som utbildas från Teknisk datavetenskap i Umeå. De som går ut sugs ju upp omedelbart, säger Henrik Olsén.

I Umeå finns, när detta skrivs, ett femtontal anställda, men fler kommer att anställas under de kommande månaderna. Men tillväxten har sina utmaningar.

Inga bostäder
– Den största utmaningen för oss just nu i Umeå är att det finns inga bostäder här. Det börjar bli ett problem när vi rekryterar folk, säger Henrik Olsén.

En ytterligare utmaning är att det tar så lång tid för nyanlända att få klart med sina papper. Clavister har 26 nationaliteter bland sina närmare 130 anställda vilket gör frågan kritisk för företaget.

– Vi kan anställa folk imorgon, men vi har en administrativ process med Migrationsverket som gör att det inte går. De som kommer från andra länder får vänta, och det kostar när de tvingas vara improduktiva, säger Jim Carlsson.

Umeå och Clavister
För Umeå som stad innebär etableringen av Clavister nytt blod och nya möjligheter till staden, är de tre överens om.

– Umeå har främst haft traditionella konsultbolag och telekom men i och med att vi finns här så blir det fler alternativ för att hitta nya jobb, säger Håkan Wallberg, som själv växte upp i Sävar utanför Umeå, men sedan ett tjugotal år jobbar i Örnsköldsvik.

– Som ett internationellt bolag tillför vi en ny dimension till näringslivet i Umeå, fortsätter Håkan Wallberg.

Internet of Things hett område
När ledningen för Clavister blickar framåt så är Internet of Things ett mycket hett affärsområde. Det ses som helt avgörande med miljarder prylar som kopplas upp och därmed kommer att kräva säkerhetslösningar. Ingen vill ju ha sin bil hackad eller värmesystemet i huset utslaget på grund av en attack.

– Säkerhet kommer att vara en vital sak när företag kopplar upp sina produkter mot internet. Skulle något hända riskerar hela varumärken att gå förlorade, säger Jim Carlsson, väl medveten om att utvecklingen mot Internet of Things kommer att öka kraven på säkerhet och därmed fortsatt hög efterfrågan på Clavisters tjänster.