Next up Umeå
Hagaskolan är vinnare i Next Up i Umeå och ett av finallagen där tjejer var i majoritet. Till höger lagledaren Elin Hörnfeldt, medlem i föreningen Datatjej och studerande på Civilingenjörsprogrammet för interaktion och design.

It-tävlingen som lockar tjejer

It-tävlingen Next Up lockar unga tjejer att välja it. När tävlingen avgjordes i Umeå, Stockholm och Västsverige ingick 11 tjejer och fyra killar i de tre finallagen.

Tävlingen Next Up lockade närmare 1000 åttondeklassare som under början av 2015 jobbat med att lösa uppgifter som olika it-företag tagit fram. Ett av syftena med tävlingen är att locka fler tjejer att pröva på teknik och it-området, något som arrangörerna lyckades bra med, summerar Fredrik von Essen, ansvarig för kompetensförsörjningsfrågor på IT&Telekomföretagen och övergripande projektledare Next Up.

I de tre segrande lagen från Hagaskolan i Umeå, Carlssons skola från Stockholm, och Smedingeskolan, Kungsbacka, fanns totalt 11 tjejer och fyra killar.

”Vad vi sett i år, och detta inte bara bland vinnarlagen utan bland alla som tävlat, är en klar övervikt av tjejer”, skriver Fredrik von Essen
i ett inlägg på tävlingens webb.

”Både IT-bransch och IT-utbildnings-Sverige har en hel del kvar att göra när det gäller könsfördelning och jämställd rekrytering, men när det gäller Next Up kan man banne mig inte klandra oss för att vi inte låter tjejerna ta plats”, fortsätter Fredrik von Essen.

Regionfinal i Umeå

I Umeå fick eleverna lösa uppgifter som tagits fram av företagen Konftel och Ericsson. Förutom att arbeta fram sina bidrag har åttondeklassarna också fått besöka företag i Umeå som Academic Work, Tieto, Konftel, Atea, Knowit och ITS vid Umeå universitet. Åttondeklassarna handleddes av representanter från föreningen Datatjej, Umeå kommun och satsningen Make IT var också en av arrangörerna.

– Tävlingen bygger på ett samarbete mellan skolan och näringslivet. Skolan ska samverka med näringslivet, jobba med entreprenörskap och få tjejer att jobba med it. Alla dessa tre saker finns med i Next Up, har Åsa Fällman, näringslivsutvecklare vid Umeå kommun,
sagt i en tidigare intervju.

Tävlingen Next Up drivs av IT&Telekomföretagen inom Almega och är en del av EU-kampanjen e-Skills for Jobs 2014. Syftet är att locka fler unga att satsa på it-branschen, inte minst unga tjejer är målgruppen. Därför tas också hjälp av föreningen Datatjej som står för lokala handledare som följer eleverna.

InfoTech Umeå har tidigare skrivit om regionfinalen i Umeå, läs mer på
Vinner it-tävling för åttondeklassare.