Jonas Engman, Magnus Larsson, Kei Miyazato, Ryusuke Yokoyama, Taraneh Derayati, Peter Babucke, Akio Yamashita
Representanter från Cinnober möter delar av högsta ledningen från japanska börsen. Från vänster: Jonas Engman, Magnus Larsson, Kei Miyazato, Ryusuke Yokoyama, Taraneh Derayati, Peter Babucke, Akio Yamashita.

Japanska börsen på plats i Umeå

Representanter från japanska börsens högsta ledning har varit på lyckat besök hos Cinnober i Umeå.

– Att delar av högsta företagsledning för JPX kommer till Umeå för att träffa våra utvecklare visar på den vikt de lägger vid vårt samarbete, säger Veronica Augustsson, vd för Cinnober, som också hon var med under besöket.

Svenskägda Cinnober har drygt 200 utvecklare i Stockholm och ett 80-tal utvecklare i Umeå som bland annat bygger system för några av världens största aktiebörser. I början av 2016 slöt Cinnober ett avtal med Japan Exchange Group, JPX, som innebär att teknik från de svenska utvecklarna kommer att ligga som grund för aktiehandeln i Japan.

Det handlar om två helt nya system. Dels ett clearingsystem för derivat, dels ett system för att upptäcka och hantera risker som kan uppstå i samband med finansiella transaktioner. Nu under sommaren har all funktionalitet i systemen levererats vilket innebär att japanska börsen under hösten kan göra sina sluttester. I början av 2018 kommer systemen sedan att gå upp i produktion.

Hjärtat i affären
– Vi levererar hjärtat i deras affär och de ställer extremt höga krav på oss. De är mycket kompetenta och ställer frågor på en nivå som är bra för projektet. För dem är kvalitet A och O, säger Veronica Augustsson.

För Cinnober har samarbetet med japanska börsen varit en kulturresa, menar Veronica Augustsson.

Möten viktiga
– Det här besöket innebär mycket för våra utvecklare. Mänskliga mötena är trots allt viktiga i den här digitala världen. När man har varit på en plats och fått möta människor blir det en annan upplevelse.

– Dessutom är det också så roligt att de är nyfikna och intresserade av Umeå som stad och dess historik. Jag är jätteglad att de tog sig tid för att komma till oss, säger Veronica Augustsson.