Javaexperten som hyllar modet att radera kod

Den kod du aldrig skrev har minst buggar. När javaevangelisten Venkat Subramaniam gäster Umeå predikar han det enkla och modet att våga radera kod som skrivits.

Ledorden för internationella javaexperten Venkat Subramaniam är att göra saker enkelt, att plocka bort, att reducera och förenkla. Kod med tusentals rader och enorma bibliotek är inget som han hyllar.

Nu är han i Umeå för andra gången i sitt liv och möter programmerare som vill utvecklas i sitt hantverk. Hos företaget Lexicon håller han hela veckan intensiva kurser för utvecklare.

Vid två tillfällen deltar han även med öppna presentationer i samarbete med
UmeåJug, Umeå Java User Group. En av dem hålls under tisdag kväll med ett tjugotal utvecklare från olika företag i Umeå. I ett rasande tempo, två timmar utan paus, lyckas Subramaniam hålla sina åhörare aktivt lyssnande. Med ett ständigt leende och vänlig framtoning tar han ett radikalt grepp om utvecklarens roll i systemutveckling och programmering.    

Keep it simple

– Keep it simple, återkommer han till, flera gånger under sin presentation.

– Skapa inga monster. Sträva efter ett minimum. Då blir det enklare att ändra.

– Det finns en myt om mjukvara som säger att du kan skapa design som du aldrig kommer att behöva ändra. Men det är fel. Allt kommer du att behöva ändra, slår Venkat Subramaniam fast.

Venkat Subramaniam menar att det till och med kan vara bäst att ibland inte alls skriva någon kod.

– Den kod du aldrig skrev har minst buggar. Programmerare behöver ha mod att inte skriva kod, säger han.

Det han menar är att i varje projekt måste de inblandade ha tänkt igenom vilka delar, applikationer och features som verkligen behövs i den nya produkten eller tjänsten som ska tas fram. Att inte skriva kod blir då ett medvetet val för att produkten inte ska belastas med onödiga tillägg.

Allt ska vara enkelt

När kod sedan väl skrivs, ska den vara enkel, betonar Venkat Subramaniam.

– Koden ska inte ta fokus från det du vill göra. En enkel kod har inget extra, den hjälper dig att hålla fokus.

– Den är enkel att förstå och därför blir den också enkel att förändra.

För att beskriva tar han ett exempel ur sin egen erfarenhet. Venkat Subramaniams presentation är fylld av anekdoter och berättelser om möten med kunder han jobbat för. Han rankas som en av världens ledande javautvecklare, har hyllats med prestigefulla utmärkelsen JavaOne Rock Star, han har utbildat tusentals programmerare världen över och får ständigt inbjudningar att vara föreläsare på de största utvecklarkonferenserna.

Frestelsen med öppen källkod

För deltagarna på UmeJugs kväll i Umeå berättar han om utvecklaren som stolt visade upp en kod med massor av if else-satser. Var och en för sig kanske förnuftiga men staplade i mängder av rader efter varandra blev det mest en onödig upprepning. Att förenkla är nyckeln, upprepar Venkat Subramaniam återigen.

På samma sätt menar han att det gått inflation i att samla på sig bibliotek och kod från sajter med gratis öppen källkod. Men frestelsen att ladda ner det ena efter det andra och stoppa in det i sitt eget arbete kan leda till att den egna koden blir på tok för omständlig.

– Det finns en fara med att ladda ner alla dessa bibliotek via open source. Köp inte det som du inte behöver. Minimera antalet bibliotek och ramverk. Använd inte det som du inte behöver, betonar Venkat Subramaniam.

– Men det krävs mod att göra saker enkelt, fortsätter han.

Som ett exempel på enkelhet nämner Venkat Subramaniam Googles söksida.

– Det är bara en textbox och två knappar, ”Sök” och ”Jag har tur”. Vi måste kämpa för att bygga sådant och det kommer att krävas mod.

Radera kod

Under en lång stund talar sedan Venkat Subramaniam om den sköna konsten att radera kod. Också här krävs det mod. Han berättar om hur han under en av sina många internationella långflygningar suttit med datorn och skrivit kod i närmare 16 timmar utan uppehåll. Dagen efter när han tittade på vad han gjort tog han mod till sig och raderade allt. Det var inte bra nog. Sedan byggde han om det hela på två timmar.

– Det är så skönt att radera kod. Det ger mig större frihet att skapa ännu bättre kod. Oftast är det jag själv som står i vägen för att skapa något bättre.

Skriva om kod

Att skriva om kod, att strukturera om den, refaktorisering, kan uppfattas som tråkigt och bara vara tid som kastas bort. Men Venkat Subramaniam menar att det är en nödvändig del i programmering.

– Refaktorisering ändrar inte bara koden, den förändrar också dig som kodar. Den gör dig bättre.

Han hyllar den ständiga utvecklingen av såväl kod som den som skriver koden. Förändring och utveckling är det som för framåt.

– Vi är klokare imorgon än vad vi är idag.

Därför menar han att en klok programmerare också vågar vänta på att ta beslut. Men det handlar inte om att vara rädd för att ta beslut. Istället handlar det om att ta besluten vid rätt tillfälle.

– Ta beslut som du kan backa ut ur. Designa för förändring och låt arkitekturen vara ett utkast, öppet för att kunna utvecklas.

Mötet med Venkat Subramaniam var den sista programpunkten före sommaren för Umeå Java User Group. Nästa träff blir i september, då tillsammans med gruppen OWASP North Sweden.

Text och foto: Mikael Hansson