Sogeti julgranshuggning
Några av Sogeti-folket som fanns på plats för att hjälpa och visa folk vägen. Från vänster Owen Lawrence, Eva Lund, Patrik Bernhardsson och Therese Jacobsson.

Julgranskul med Sogeti

Handsåg och yxa. Korvgrillning och varm glögg. När Sogeti bjuder in till julgranshuggning blir det familjefest mitt i vinterskogen.

För andra året i rad ordnar it-företaget Sogeti julgranshuggning för kunder och anställda. Mycket populärt visar det sig vara när det närapå blir bilkö på skogsvägen ute i Sörmjöleskogen söder om Umeå. 125 anmälda kom i lördags med handsåg och yxa för att helt lagligt få hugga sig en gran.

Vädret var kanske lite grinigt men humöret på topp och med rätta kläder, en stockeld och varm glögg behövde ingen frysa.

– Ska du fota mig nu? Ska du inte vänta till jag kommer tillbaka med en gran? frågar Roland Lundkvist, marknadschef på Komatsu Forest, när InfoTech Umeås utsände höjer kameran.

– Men det tar väl lång tid innan du är tillbaka?

– Aldrig. Det här går fort, kommer svaret från den som sköter om skogsmaskinsbolagets informationsenhet, när han tillsammans med hustrun Gunnel viker av ut över drivan och in i snöskogen.

Det tar inte heller lång tid så är de båda tillbaka på skogsvägen med en riktigt grann och tät gran. Andra runt omkring nickar instämmande. När Komatsu Forest är med går det undan.

Grillar korv

Vid stockelden som Sogetis anställda håller brinnande har Stefan Turborn med barnen Emil och Axel stannat till för att värma sig och grilla lite korv. Stefan jobbar som systemutvecklare på Västerbottens läns landsting och tillsammans med de två grabbarna blir julgranshuggningen en rolig familjeutflykt.

– Den här är bra, kommenterar Emil den nyhuggna granen, som de nu får lasta på bilen för att köra hem.

Någon garanti för perfekta granar lämnade naturligtvis inte Sogeti men det verkade som att alla var nöjda för det var med ett leende man kom tillbaka till samlingsplatsen efter att ha pulsat ute i skogen ett tag. Arrangemanget var också välordnat med skogsägaren som plogat upp vändplats och kört fram ved så det skulle räcka hela dagen.

Att det lackar mot jul blev uppenbart för de som var med.

Nedan några bilder från julgranshuggningen

Sogeti julgranshuggning

Owen Lawrence, konsult på Sogeti, tog en sväng i skogen. Hela familjen var med när årets gran bärgades hem.

Sogeti julgranshuggning

Även de minsta fick vara med när pappa och mamma drog till skogs.

Sogeti julgranshuggning

Stefan Turborn från Västerbottens läns landsting deltog med barnen Emil och Axel när Sogeti bjöd in till julgranshuggning.

Sogeti julgranshuggning

Roland Lundkvist, Komatsu Forest, väljer riktig gran istället för plastgran.

Sogeti julgranshuggning

En skön varm stund vid elden unnade sig Roland Lundkvist och Gunnel Lundkvist tillsammans med Patrik Bernhardsson från Sogeti och Andreas Lund från institutionen för Informatik vid Umeå universitet. 

 

Sogeti julgranshuggning

Tur man har kombi. Den sväljer även största granen (på temat "klart man får hem sin egen gran").
 

 

Text och foto: Mikael Hansson