Maria Strømme
Maria Strømme är professorn och entreprenören som blivit känd för algbatteriet och materialet Upsalite. Onsdag 4 oktober föreläser hon i Umeå.

Känd life science-profil ska få igång Umeå

Sverige ligger långt fram inom life science och nya startups. Nu ska Maria Strømme, professor och entreprenör, få fler i Umeå att se de nya möjligheterna.

Maria Strømme är professorn och entreprenören som blivit känd för algbatteriet och materialet Upsalite. Onsdag 4 oktober föreläser hon i Umeå, när Uminova Innovation och Biotech Umeå bjuder in till nätverksträff för personer inom life science. Do get me started heter konceptet och målet är att hitta det där som besökarna går igång på, ordentligt.

– För mig handlar det om samma sak, både som forskare och som entreprenör. Det jag lägger min tid på ska göra nytta. Jag vill bidra med något till planeten eller till mänskligheten. Den tillfredsställelsen är svårslagen, säger Maria Strømme.

Yngsta professorn
Hon är nanoteknologen vid Uppsala universitet som blev Sveriges yngsta lärostolsprofessor i ett teknikämne när hon tillträdde 2004.

Trettio patent
Tillsammans med sin forskargrupp arbetar hon med att ta fram material och lösningar för en hållbar framtid. De har bland annat tagit fram Upsalite, ett material med en unik förmåga att suga upp fukt, som av forskarsamfundet ansetts omöjligt i hundra år, samt det miljövänliga algbatteriet.

Maria Strømme har också utvecklat implantat som kan laddas med läkemedel som frisätts långsamt och en rad andra banbrytande uppfinningar. I dag har hon trettio patent i hela tio olika patentfamiljer.

Hållbar framtid
Många har hört Maria Strømme sommarprata i radions P1 och intervjuas i Skavlan på SVT.

I Umeå kommer hon att bjuda på sina tankar om life science och entreprenörskap:

– Jag kommer att visa på varför jag är så optimistisk när det gäller framtiden, tack vare de verktyg som vi utvecklar inom nanoforskningen i dag. Man ska gå därifrån med en wow-känsla inför den spännande tid vi lever i och alla de möjligheter som finns.

Helt rätt ute
Att Sverige ligger långt fram inom just life science, skriver hon gärna under på. Här finns infrastruktur och stöd för nya innovationer och de stora farmabolagen skapar en grogrund för mindre startups.

– Är man uppfinnare inom life science i Sverige, så är man helt rätt ute i dag, konstaterar Maria Strømme.

Fakta om Do get me started
Nytt nätverkarkoncept, denna första gång riktad till personer verksamma inom life science.
Arrangerat av Uminova Innovation och dess branschsatsning Biotech Umeå.

Tid: Onsdag 4 oktober kl 17.00-20.00
Plats: P5 Väven
Klicka här för anmälan, begränsat antal platser.


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 28 september, 2017Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

28 september, 2017