För Meiju Vartiainen har Skellefteåföretagaren och Nuiteqs vd Harry van der Veen blivit ett viktigt bollplank.
För Meiju Vartiainen har Skellefteåföretagaren och Nuiteqs vd Harry van der Veen blivit ett viktigt bollplank.

Karma kommer alltid tillbaka

Att dela med sig är en livsstil för startup-entreprenörerna Meiju Vartiainen och Harry van der Veen. ”Gör gott så får du gott tillbaka”.

Livet som startup-entreprenör är på många sätt en underbar resa, men det kan också innebära timmar av slit och oro på en väg som är orak och krokig. Då är det viktigt att hitta personer som kan ge stöd och inspiration. Och lika viktigt att själv vara den som delar med sig.

Kanske är det därför som pay it forward-kulturen blivit så stark inom startup-världen. För ska du komma framåt behöver du hjälp av andra, allt går inte att lösa på egen hand. Det är något som startup-entreprenörerna Meiju Vartiainen och Harry van der Veen upptäckt och lever efter.

– Det händer mycket just nu inom startup-världen kring att dela med sig. Inkubatorer, entreprenörer, mentorer och affärsutvecklare vill vara med och stötta. Det startas Facebook-grupper, nätverk och evenemang för att dela kunskap. Det är helt fantastiskt! utbrister Meiju Vartiainen, startup-entreprenör i Umeå.

Viktigt bollplank

För Meiju har Skellefteåföretagaren och Nuiteqs vd Harry van der Veen blivit ett viktigt bollplank. Efter att ha läst hans inlägg på sociala medier om att driva företag tog hon kontakt med honom på Linkedin för att få fler råd. För Harry van der Veen var det en självklarhet att hjälpa till och deras kontakt över nätet har varit intensiv. Men det tog ett år innan de lyckades hitta en tid för en fika i verkliga livet.

– Det är många som gett råd och stöd till mig under tiden som jag byggt upp Nuiteq. Kan jag nu ge tillbaka till andra så är jag bara glad för det, säger Harry van der Veen när de träffas för en fika på Nuiteqs kontor i Skellefteå.

– Som entreprenör gör du alltid misstag på vägen. Om du kan få hjälp och komma undan några av dessa misstag kan det spara dig både pengar och tid, fortsätter han.

 

Du får ut mer av att ge än att ta.

Harry van der Veen, Nuiteq

 

Karma kommer tillbaka

För Meiju och Harry handlar pay it forward-kulturen inom startup-världen om att dela med sig av sina erfarenheter och sin tid. Att ställa upp utan någon baktanke om att få tillbaka.

– Karma kommer alltid tillbaka. Gör du goda saker så kommer det gott tillbaka. Du får ut mer av att ge än att ta, säger Harry van der Veen.

Båda har de genom åren fått stöd av Uminova Innovation. Meiju Vartiainen har till exempel varit med i Startupprogrammet och Harry van der Veen har bland annat få hjälp med internationell tillväxt.

 

För Meiju Vartiainen och Harry van der Veen handlar pay it forward-kulturen inom startup-världen om att dela med sig av sina erfarenheter och sin tid. Att ställa upp utan någon baktanke om att få tillbaka.

För Meiju Vartiainen och Harry van der Veen handlar pay it forward-kulturen inom startup-världen om att dela med sig av sina erfarenheter och sin tid. Att ställa upp utan någon baktanke om att få tillbaka.

 

Intensiva dagar för startup-entreprenör

Dagarna som startup-entreprenör är intensiva för Meiju Vartiainen. Tillsammans med sitt team står hon mitt uppe i grundandet av nya bolaget Mowida, som vill förändra bostadsmarknaden genom att föra samman den som söker en hyreslägenhet med fastighetsägare. Lite av en dejting fast för bostadsmarknaden.

Harry van der Veen är startup-veteran i Skellefteå. Hans bolag Nuiteq har utvecklat Snowflake, ett pedagogiskt verktyg för pekskärmar och smarta digitala tavlor som används av skolor i mer än 70 länder över hela världen.

Harrys erfarenhet av att bygga upp bolag är en guldgruva, menar Meiju Vartiainen. Som ny startup-entreprenör har hon stort behov av att bolla idéer och höra hur andra har gjort. Så när hon ville starta en serie på Youtube för att berätta om sitt liv som ung entreprenör skrev hon till Harry och frågade vad han tyckte om idén.

– Då svarade du ”Bara gör det!”. Jag tror inte att jag hade vågat om inte du pushat mig så bra, säger hon och tittar på Harry.

Investeringar och finansiering

Andra frågor som Harry hjälpt Meiju med har bland annat handlat om investeringar och finansiering av företaget.

– Det är mycket att hålla koll på kring investeringar och du kan verkligen gå bort dig där, säger Harry van der Veen.

– Det var verkligen något som jag behövde råd kring eftersom vi nyligen tagit in finansiering, förklarar Meiju Vartiainen. Jag bad Harry om hjälp och vi skrev till varandra under flera dagar och jag tänkte, men han har ju ett jobb att sköta också, hur hinner han med mig?

– Jag är bara glad att kunna hjälpa. Investeringar är så viktiga så det är bra att vi kan hjälpa varandra, säger Harry van der Veen.

– Du och jag är lika i det att vi gärna ger tillbaka till andra. Du har redan gjort fantastiska saker och det är en attityd som är viktig. Att kunna ge till andra utan att förvänta sig att få tillbaka, fortsätter Harry.

Brudarskap delar med varandra

På många andra sätt är pay it forward-attityden också med i det som Meiju Vartiainen och Harry van der Veen gör. Nätverket Brudarskap är viktigt för Meiju. Det är ett nätverk som hon dragit igång tillsammans med andra kvinnor, flera av dem har deltagit i Uminova Innovations startup-program.

– Det händer så oerhört mycket inom det Brudarskap. Vi träffas en gång i veckan för att äta lunch tillsammans och jag ser hur oerhört mycket de som är med hjälper och inspirerar varandra. Många har tagit nya kliv inom karriären, andra mår bättre efter träffarna, några har hittat modet att byta jobb, berättar Meiju.

Cyklade 310 mil

Men Meiju Vartiainen tror också på delandet utanför sitt liv som entreprenör. I allt hon gör vill hon inspirera andra och få inspiration tillbaka.

För en tid sedan samlade hon in närmare 75 000 kronor till välgörenhet genom att cykla 310 mil och i år har hon börjat träffat äldre genom ett frivillighetsarbete.

– Jag har de senaste veckorna träffat en 97-årig man som bor på ett äldreboende där de flesta andra är dementa. En oerhört fin och klok man som gärna vill ha någon att prata med. Så nu besöker jag honom en gång i veckan för att han ska få känna sig mindre ensam.

– Minst en gång per år ser jag också om en film som heter Pay It Forward. Den handlar om en kille på tio år som får en uppgift i skolan att komma på en idé som kan förändra världen. Han bestämmer sig för att hjälpa tre personer med något dom inte klarar av att göra själva och att be dom i sin tur hjälpa tre andra personer. Jag fortsätter att se om den filmen varje år för att påminna mig själv om vilken typ av människa jag vill vara, säger Meiju Vartiainen.

Herrelösa hundar

I Skellefteå stöttar Harry flera unga bolag och entreprenörer som rådgivare och mentor. 2015 vann Harry van der Veen utmärkelsen Best Pay it Forward Attitude när han deltog i programmet Tech Incubator, TINC, i Silicon Valley.

Han är också noga med att det egna företaget Nuiteq ska bidra till välgörenhet och som sponsor. Barncancerfonden, Röda korset och Diabetesförbundet har fått bidrag medan SM-tävlingarna i vintersim, spelfestivalen Nordsken och kreativa mötesplatsen Creative Summit är exempel på arrangemang som Nuiteq sponsrar.

Dessutom får alla anställda en dag i månaden betald ledighet för att göra en insats för något gott.

– Våra anställda i Indien har till exempel jobbat med hemlösa hundar, berättar Harry van der Veen.

Och nu när de träffats både över nätet och i verkliga livet kommer säkert deras delande av tankar och idéer att fortsätta. Pay it forward har blivit en del av livet för båda.