Räddningsvagnen Fire Rescue Vehicle testas i underjordsgruva acv personal från räddningstjänst. Bilden ett montage.
Räddningsvagnen Fire Rescue Vehicle testas i underjordsgruva acv personal från räddningstjänst. Bilden ett montage.

Klart: Boliden köper räddningsvagnar från We-Make

Genombrott för We-Make. Säljer två räddningsvagnar till Boliden för snabb evakuering vid brand i underjordsgruvor.

Bränder i underjordsgruvor kan bli helt förödande när rökfyllda gångar gör det mycket svårt att orientera sig och ta hand om skadade. Umeåföretaget We-Make har tagit fram en efterlängtade lösning som underlättar räddningstjänstens arbete. Med räddningsvagnen Fire Rescue Vehicle kan material och brandslangar snabbt transporteras fram till riskområdet. Vagnen gör det också möjligt att snabbt förflytta skadad personal till säkert område.

Gruvbolaget Boliden har nu köpt två räddningsvagnar från We-Make, som är ett startup-bolag med lokaler hos inkubatorn Uminova Innovation.

– Detta är We-Makes enskilt största affär hittills, det känns oerhört inspirerande och det stärker vår position som innovativt produktutvecklande företag, säger vd Anders Körning.

We-Make kommer under hösten tillsammans med räddningstjänsten i Skellefteå att jobba intensivt med att färdigutveckla FRV. Förutom de specialutbildade brandmännen kan räddningsvagnen bli den enskilt viktigaste komponenten vid insatser i gruvor, tunnelbyggen, tunnelbanesystem, lagerverksamhet och liknande utsatta platser.

– Den här maskinen är mer än en produkt. Det är ett helt system. Förutom räddningstjänsten som är specialutbildad för den här typen av insatser är det här den viktigaste räddningskomponenten för hela förfarandet. Hela arbetssättet utgår från maskinen, säger Linus Löfmark, medarbetare på We-Make.

Mycket nöjda med framgångarna för sina produkter är Linus Löfmark, Anders Körning och Isaac Cruse, alla tre på We-Make.

Mycket nöjda med framgångarna för sina produkter är Linus Löfmark, Anders Körning och Isaac Cruse, alla tre på We-Make.

Navigera i tät rök

Den fyrhjulsdrivna vagnen drivs med elektricitet, en nödvändighet eftersom en förbränningsmotor skulle stanna i de rökfyllda gångarna.

– Det är två motorer som vi kan ta ut åtta kilowatt ur, du får en dragkraft som är enorm. Den går fem kilometer i timmen och har sensorer som gör att den kan navigera i tät rök, säger Isaac Cruse, We-Make.

Förhoppningen är nu att de två räddningsvagnarna till Boliden ska följas av fler. Behovet är enormt och finns över hela världen, konstaterar Anders Körning.

Fler produkter

Räddningsvagnen Fire Rescue Vehicle är inte den enda produkten som har god utsikt att bli en succé. Produktbolaget We-Make har också tagit fram en dragmaskin, ErGoThruster Evolution, som underlättar för exempelvis lastbilschaufförer att flytta varuvagnar, samt en säkerhetsvinsch SW 150, för att rädda människor ut ur cisterner i exempelvis oljeplattformar, raffinaderier eller i gruvor.

Säkerhetsvinschen har tagits fram i samarbete med ett annat Umeåföretag, Aptum, som nyligen fått stor uppmärksamhet för produkten vid en oljeindustrimässa i Stavanger med 75 000 besökare.


Text av: Mikael Hansson

Fotograf: We-Make

Publicerad: 10 september, 2018Dela artikel:

Text av:

Fotograf:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

We-Make

10 september, 2018